Wc-kiállítás a Fekete házbann

Kloáka, kanális, klozet – egy kiállítás képei a szegedi Fekete házban

Helyi hírek Kultúra

Új, izgalmas kiállítással jelentkezett a Fekete ház Szegeden: a csatornázás, toalett és higiénia történetét mutatják be a Kanális, kloáka, klozet című tárlaton.

A kiállítás az ókortól indul: egy rekonstrukció segítségével bemutatják a római Cloaca Maxima nevű nyilvános latrinákat, melyek egymás mellett elhelyezett kőülésekből álltak. A római polgárok a dolguk elvégeztével nem toalett papírt, hanem egy tengeri szivacsból készült kefét használtak, melyet használat után ecetes vízbe tettek egyfajta fertőtlenítési céllal.

Kiderül a tárlaton az is, hogy a mobil vécék elődje a 18. században Franciaországban, a Napkirály udvarában jelent meg. Egy jezsuita szónok prédikációi annyira lehengerlőek voltak, hogy a közönség nem akart kimenni a toalettre sem, nehogy lemaradjanak valamiről. A legenda szerint ezért a hölgyek szószos tálakat vittek magukkal és az előadás alatt ezt használták folyó ügyeik elintézésére.

A kiállítás komoly szegedi anyag segítségével ismerteti a város csatornázásának, vízellátásának történetét. Szegeden a kezdetektől fogva a Tisza volt a fő vízvételi forrás: az élelmesebb lakosok belegázoltak taligáikkal a vízbe, telemerték edényeiket és szamárkordéra szerelt hordókból mérték a vizet a városban. Természetesen ez komoly higiéniai problémákat vont maga után, így idővel különböző módszerekkel próbálták átszűrni a folyóból nyert vizet.

A tárlaton a higiénia kapcsán megjelenik a kolera témaköre, különböző árnyékszékeket, ágytálakat, fürdőszoba-rekonstrukciókat is bemutatnak számos érdekes történet mellett. A 20. század második felének fürdőszoba trendjeit szemléltető termek pedig sokakban ébreszthetnek majd nosztalgiát.

A tárlat a Kiscelli Múzeum Kloáka, kanális, klozet – Budapest csatornázásának története című kiállításának szegedi adaptációja. Megtekinthető 2023. március 30-ig minden nap 10-18 óra között a Fekete házban.

Fotók: Frank Yvette