Bánffi szóda kiállítás

A Bánffi szóda történetét mutatják be a Kárász utcán

Gasztro Gazdaság Helyi hírek Kultúra

Szezonális kiállítás nyílt Szegeden, a Bánffi szóda történetét mutatják be a város sétálóutcáján, a Kárászon.

Jedlik Ányos építette az első olyan berendezést, mellyel szénsavas vizet lehetett előállítani, később tervei alapján épült meg az első szikvízüzem. Sokan nem tudják, hogy a századfordulón az üdítőt is először a szikvízkészítők gyártották. 1901 és 1948 között szaklapot is fenntartottak.

A Bánnfi családban 1907-ben a dédnagymama kezdte a szikvízgyártást Kisteleken, a vendéglőjében kedvelt volt a fröccs. Először csak a kocsma mellett működött a szódaüzem, viszont a lakosság igényelte, hogy otthon is ihasson fröccsöt, illetve szörpöt, ekkor kezdett még jobban beindulni a szikvíz gyártása. A mesterség anyáról leányra szállt, majd 1972-ben Bánffi Tibor már Szegeden alapított szikvízüzemet. Ekkor már kezdték kiadni a vendéglőket bérbe – gebinbe -, és az üzemeltetőknek nem volt kötelezettsége, hogy az állami cégtől vásároljanak szikvizet.

A rendszerváltás után visszaesett a forgalom, ám azzal, hogy műanyag flakonra tették a fejet, gazdaságosabb lett a szódagyártás. Ez óriási lökést adott a szikvíziparnak, egy-két éven belül már minden bolt kért szódát, mert a lakosság kereste.

A rendszerváltás után a szakma régi relikviái javarészt kikerülnek a méhtelepre, az igényes kivitelű szódásüvegek pedig külföldre vándorolnak. Ekkor kezdte el a Bánffi család a komolyabb gyűjtőmunkát, hogy a magyar szikvízkészítő szakma történetét meg tudják őrizni.