Új szalámiüzem épül Szegeden

Drágábban, de megépül a Pick új szalámiüzeme Szegeden

Egyetem Helyi hírek

 A Pick Szeged Zrt. új szalámiüzemet épít Szegeden. A vállalat a jelenlegi kapacitását már maximálisan kihasználja, ám itthon és külföldön is folyamatosan nő a kereslet a termékeik iránt, ezért van szükség a bővítésére.

2018-ban száz hektár földet vásárolt a Pick az ELI lézerközpont és a sztráda között, a Hansával szemben tervezett zöldmezős beruházásához, de időközben változtak a terveik, és végül nem itt épül fel az új szalámiüzem, hanem a Szabadkai úton.

Történt a telken érdemi közműberuházás, így a sztrádalehajtónál lévő terület még értékesebb, forgalomképesebb lett

– mondta Takács István a delmagyar.hu portálnak. A Pick vezérigazgatója hozzátette, ha érkezik rá egy olyan ajánlat, ami a tulajdonosnak elfogadható, értékesíthetik. Nincs igazán sok nagy létszámot foglalkoztató vállalkozás Szegeden, de ez a telek tökéletesen alkalmas arra, hogy otthont adjon egynek.

A Szabadkai úton épülő új szalámiüzem 40 milliárdos költségéből 10,6 milliárd forint állami támogatás. A beruházás végösszege szinte biztosan magasabb lesz ennél, hiszen folyamatosan emelkednek többek közt az építőipar árai és az ukrajnai háború is nehezítheti a beruházást, gépbeszerzést.

A beruházás alatt valamivel nagyobb lesz, de az új üzem felépítését követően a mostanihoz képest csökkenni fog a városban a forgalom.

Ennek oka, hogy a Maros utca és a Szabadkai út között napi 8-10 teherautó-járat meg fog szűnni, míg a megnövekedett kapacitásunk miatt hetente csak 2-3 kamionnal fog több érkezni, s ennyivel több hagyja majd el készáruval az új szalámiüzemet – vázolta a jövőt a vezérigazgató.

Takács István a szalámiüzem közmeghallgatásán a városházán. Fotó: szeged.hu
Takács István a szalámiüzem tavaly őszi közmeghallgatásán a városházán. Fotó: szeged.hu

A tervek szerint 2023 végén kezdődhet a próbaüzem, az első termékek 2024-ben kerülhetnek ki az új szalámiüzemből.  A költségek a tervezettnél nagyobbak lesznek, de nem spórolnak belőle ki tételeket, hogy visszavágják.

Drága lett a beton, de nem fogjuk fából csinálni. Amit most megépítünk, azt nem három évre húzzuk fel, az érlelőtorony is régóta áll, és még vagy 50 évig itt lehet, annyira jól megépítették egykor

– mondta Csőke Péter a delmagyar.hu portálnak. Az új szalámiüzem beruházási projektvezetője hozzátette, a barnamezős beruházás építési tervei már készen vannak, és a kivitelezésére is pályázatot írnak ki hamarosan.

– Kovács András –

Kövessen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!