Röszkei autópálya határátkelő

Erős forgalom várható a Csongrád-Csanád megyei határátkelőhelyeken

Európa Helyi hírek Ország Rendőrség

A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt június második felétől erős forgalom várható a Csongrád-Csanád megyei határátkelőhelyeken – közölte a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetője csütörtökön Röszkén.

Baukó Levente a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a megyei kormányhivatal közös sajtótájékoztatóján elmondta, a pandémia miatt 2020-ban a korábbi felére csökkent az utasforgalom a megye határátkelőhelyein, ami még tavaly sem állt vissza a korábbi szintre. Idén azonban a prognózisok szerint elérheti vagy akár meg is haladhatja a 2019-es 19 milliót a határátlépők száma.

Július végéig kilépő irányba alakulhatnak ki torlódások, augusztus elejétől a belépő oldalon várható intenzívebb forgalom. A legkritikusabb időszaknak július utolsó és augusztus első két hete számít, amikor mindkét irányba lehetnek sorok – közölte.

A megye két legforgalmasabb átkelőjén, a röszkei és a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen egy hétvégi nap 60-70 ezerre is növekedhet az utasok száma. A rendőrség felkészült arra, hogy a magyar és a külföldi társhatóságokkal együtt teljes kapacitással üzemeltesse az átkelőket. A röszkei autópálya-átkelőn, amennyiben az egyik irányban jelentősen nagyobb a forgalom, változtatni tudnak a ki- és belépő sávok arányán. Így a röszkei közúti határátkelőhely egyirányúsításával együtt a normál kilenc helyett 15-16 sávon tudják fogadni a kilépő utazókat – tudatta az ezredes.

Ásotthalmi határátkelő

A magyar utazóknak Baukó Levente azt tanácsolta, amennyiben tudják, utazásukat időzítsék hétköznapokra, és használják a kisebb határátkelőhelyeket. A Szerbia felé tartók választhatják a kübekházi vagy a tiszaszigeti közúti határátkelőhelyet, amelyek naponta 7 és 19 óra között vehetők igénybe, illetve az ásotthalmi közúti átkelőt, amely júliusban és augusztusban 7-től 22 óráig működik. Akik Romániába szeretnének utazni, használhatják a 24 órás nyitva tartással működő kiszombori vagy nagylaki közúti határátkelőhelyet.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense elmondta, az utasforgalomban leggyakrabban a megengedett mennyiséget meghaladó jövedéki termék behozatala jelent problémát.

Az unión kívülről a 17. életévüket betöltők közúton 40 szál cigarettát, illetve 4 liter bort, 16 liter sört és egy liter 22 százaléknál erősebb tömény szeszes italt vagy 2 liter ennél gyengébb likőrt hozhatnak be – tudatta a sajtóreferens. Az alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy engedélyhez kötött a vadon élő növények és állatok védelméről szóló CITES-egyezmény alá tartozó fajok, illetve a belőlük készített termékek behozatala.

A házi kedvencek – kutya, macska, vadászgörény – unión belüli szállításához állatútlevelet kell kiváltani, az állatnak pedig rendelkeznie kell az azonosításához szükséges csippel. Az unión kívülre utazóknak pedig a 10 ezer euró feletti készpénzt is be kell jelenteniük – közölte a sajtóreferens.

Borcsik Zoltán, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője közölte, 2019 végétől tilos utasforgalomban az unió területére harmadik országból növényt vagy növényi terméket behozni. Az előírás alól az Agrárminisztérium részleges felmentést adott, így öt kilogrammig – vagy egy darabig – behozható saját fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség. Hozzátette: szintén tilos harmadik országból a növényvédő szerek magánimportja.

Nyitókép: Röszkei autópálya határátkelő