Gyermekkorunk indián fejdísze

Az indiánok világát is bemutatják a szegedi vadnyugati kiállításon

Helyi hírek Kultúra

A Nagy-síkságon és annak peremvidékén élő indiántörzsek tárgykultúrájából és díszítőművészetéből is ízelítőt kaphatnak majd a szegedi Móra Ferenc Múzeumban nyíló A legendás vadnyugat című tárlat látogatói – közölte Nagy Imre művészettörténész csütörtökön a helyszínen.

A kurátor a kiállításrészt bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a Néprajzi Múzeum szinte valamennyi észak-amerikai indián tárgyát kölcsönadta a tárlatra. Magyarországon azonban nem volt olyan néprajzi kutató, aki tematikus gyűjtőmunkát végzett volna az észak-amerikai indiánok körében, így ahhoz, hogy a látogatók képet kaphassanak az egyes törzsek eltérő díszítőművészetéről, az anyagot ki kellett egészíteni.

Magyarországon több olyan, az észak-amerikai indián kultúra iránt elkötelezett gyűjtő is van, akik a világ nagy múzeumaiban őrzött indián tárgyakról méretében és anyaghasználatában is pontos másolatokat készítenek, és ezeket a rekonstrukciókat kölcsönadták a tárlatra – tudatta a művészettörténész. Hozzátette: így például látható a tárlaton egy a British Museumban őrzött faragott gyermekhordozó másolata vagy egy Párizsban látható 18. századi festett bőrtakaró replikája.

Nagy Imre művészettörténész
Nagy Imre művészettörténész a sajtótájékoztatón.

A kiállításon tematikus tárolókban láthatók az indián kézművességhez, a gyermekneveléshez, felnőtté váláshoz kapcsolódó tárgyak, a mokaszinek, a pipázás kellékei, a késtartók, a mobilitás eszközei és a különféle viseletek. Az indiánok küzdelmeiben kiemelkedően fontos volt a harcosok személyes bátorsága, ezért az összecsapásokban nagy szerepe jutott a kézifegyvereknek, melyeket szintén egy tároló mutat be. Emellett hat bábú segítségével az érdeklődők azt is megismerhetik, hogy az egyes tárgytípusokat a gyakorlatban miként viselték, használták egykor az indiánok – mondta

A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok című kiállítás a Múzeumok éjszakáján, június 25-én nyílik a Móra-múzeumban.

(MTI)