Technológiai fejlesztésekkel mérséklik a szélsőséges időjárás okoztat károkat a szentesi termelők

Helyi hírek

Automata öntözőberendezésekkel, árnyékolással és termálvizes fűtéssel próbálják mérsékelni a szélsőségessé váló időjárás okozta károkat a szentesi zöldségtermelők – közölte az ötszáz környékbeli gazdát tömörítő Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy 2021 első tizenegy hónapjában a friss piaci termékeknél a 2020-as 22 ezer tonnáról 26 ezer tonnára nőtt a beszállított mennyiség az új üveg- és fóliaházaknak köszönhetően.

A parikafélék területe öt hektárral nőtt, és több mint 13 ezer tonnára nőtt az értékesített mennyiség, az árbevétel pedig 6,6 milliárd forintot tett ki. Fürtös paradicsomból 40 százalékkal növelték a termelt mennyiséget – tette hozzá.

Hangsúlyozták: a paprika az egyik leggyakrabban vásárolt zöldség a magyarok háztartásokban. A legtöbb a tradicionális fajtákból fogy, de a fiataloknál népszerűek a különlegesebb, színesebb és édesebb fajták. A külföldi piacokon népszerű a magyar kápia paprika, de jelentős a paradicsomexport is, amely az idén éves szinten a hétszeresére nőtt Szentesen. Elsődleges piacaik Közép-Kelet-Európa és Németország – írták.

A DélKerTÉSZ 2002-ben alakult, közel 500 szövetkezeti tagjának – szentesi és környékbeli termelők, családi gazdaságok, társvállalkozók – termelő tevékenységét fogja össze. Leginkább paprikaféléket, emellett paradicsomot, kígyóuborkát, fejes káposztát és kínai kelt is termesztenek.

A 143 hektáron termelő DélKerTÉSZ tagjai a közlemény szerint az idén az első tizenegy hónapban 5200 tonnával több zöldséget értékesítettek mint az előző év azonos időszakában, így az értékesített mennyiség 50 920 tonna volt. Az árbevételük 10,8 milliárd forintra nőtt, ami 1,3 milliárddal több mint tavaly.

MTI

Kép: illusztráció.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.