Újkerti felújítás: kérik a lakosok türelmét, és a fák miatt sem kell aggódniuk

Helyi hírek

A Zöld Város Program Újkert városrészben zajló munkálatairól tartott tájékoztatót Bordásné Gyuris Katalin önkormányzati képviselő, Korbeák György önkormányzati képviselő és Kuhn András, Debrecen város főkertésze  2021. augusztus 27-én a Görgey utcai játszótérnél.

Amint azt a főkertész elmondta, az Újkert – az egyik legnagyobb debreceni lakótelep – zöldterületeinek felújítása a Zöld Város Program része. Ennek keretében – több más játszótérrel együtt – újul meg a Görgey utcai játszótér és a körötte lévő zöldterület is. 

Bordásné Gyuris Katalin azt emelte ki, hogy a kivitelező az ütemtervnek megfelelően végzi a munkálatokat. Az egyik legjelentősebb beruházás a Doberdó utca – Görgey utca tömbjében valósul meg. A játszótér új elemei már kikerültek, a következő hetekben az eséscsillapító gumiburkolat terítése és a kerítés elkészítése következik. Itt, a Görgey utca óvodával szembeni játszótéren pedig a régi játszóelemek elbontása megtörtént és most az újak kihelyezése zajlik.

A kutyafuttató kerítésének felújítása is megtörténik, s a kutyák ügyességét fejlesztő úgynevezett agility-elemeket is kihelyeznek. Rendezik a Békessy Béla utcai sportpálya környékét, s új átjáró járdaszakasszal, pihenővel látják el. Padok, utcai szemétgyűjtők kihelyezése, zöld növények, cserjék ültetése, a faápolási munkák szeptember-október folyamán történnek az erre tervezett területeken. A képviselő reméli, hogy a környéken élők e beruházások nyomán a korábbinál komfortosabbnak, a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmasabbnak fogják érezni lakókörnyezetüket. 

Ellenzék: “nem haladnak a felújítások”; Fidesz: “Debrecen fejlődik”

Korbeák György önkormányzati képviselő fontosnak tartotta elmondani, hogy a Zöld Város Programmal kapcsolatos munkák kilenc helyszínen zajlanak az Újkert területén, s szerződés szerint a jövő év elejére kell teljes mértékben befejeződniük. A munkálatok összértéke bruttó 872 millió forint, amiből 219 millió forint önkormányzati önerő, a többi pedig európai uniós pályázati támogatás. A városrész déli részén a Böszörményi út és a Cívis utca, valamint a Böszörményi út és a Jerikó utca által határolt tömbben elkészültek a sportpályák, a Jerikó utca elején egy KRESZ-pálya, a nagy dombnál pedig szabadtéri színpad készül, parkosítanak, s utcabútorokat helyeznek ki.

A képviselő kiemelte, hogy a munkálatok alatt

folyamatosan tartják a kapcsolatot az Újkert lakóival, egyben szeretnék a türelmüket is kérni, mivel 118 ezer négyzetméternyi területet érint a beruházás, s ez időben sem jelent rövid tevékenységet.

Azt is megjegyezte, hogy sok lakó aggódik a fák sorsáért. Ezzel összefüggésben Kuhn András főkertész elmondta, hogy nagyszabású, átfogó faápolási, faültetési akció zajlik. A megjelölt fákon látható színes pontok azt jelzik, hogy azokat a fákat gallyazni, ápolni kell, a pontok száma pedig a beavatkozás szükségességének mértékét jelöli – egy pont esetén kevesebb, két és három pont esetén több ápolási, gallyazási munkát kell az adott növényen elvégezni.