Üzbegisztáni egyetemi campus felépítését tervezi a Debreceni Egyetem

Egyetem Helyi hírek Ország

Megtartották a Magyar-Üzbég Rektori Fórum ünnepélyes megnyitó ülését Taskentben – tájékoztatta az MTI-t kedden Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogramért felelős államtitkára, aki tíz fős magyar egyetemi rektori delegáció élén tett látogatást Üzbegisztán fővárosában.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a küldöttség előző nap részt vett a taskenti rektori fórum megnyitóján, majd tárgyalt az üzbég felsőoktatási miniszterrrel, a külügyminiszter helyettesével, továbbá az energetikai, az oktatási-tudományos és azinnovációs minisztérium vezetőivel.

Pacsay-Tomassich Orsolya elmondta, hogy a rektori delegáció tagjai sikeres együttműködési megbeszéléseket folytattak üzbegisztáni állami egyetemi rektorokkal és a megyei felsővezetőkkel, ahol a jövőbeli kapcsolatépítési lehetőségek feltárásáról cseréltek eszmét.

A magyar-üzbég kétoldalú oktatási és gazdasági együttműködés elsődleges területe a mezőgazdasági és vízgazdálkodási tudástranszfer, másodsorban az orvostudományok, az építész- és építőmérnöki tudományok, illetve a műszaki gazdálkodási és pénzügyi terület.

Pacsay-Tomassich Orsolya a megbeszélések során hivatalos magyarországi látogatásra hívta meg Gayrat Hazilov üzbég külügyminiszter-helyettest, aki a taskenti Világgazdasági és Diplomáciai Intézet (World Economy and Diplomacy Institute, WEDI) képviseletében tart majd előadást a budapesti Magyar Diplomáciai Akadémia vendégeként. A WEDI kivételes egyetemi státusszal rendelkezik az üzbég fővárosban, a Bécsi Diplomáciai Akadémia jogállásához hasonlóan.

Hangsúlyozta, hogy az üzbég külpolitikában az elmúlt években végrehajtott nyitás számos ponton hasonlóságot mutat a magyar külpolitika “Keleti Nyitásával”, és a kétoldalú kapcsolatokban továbbra is rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik.

Példaként említette, hogy a Debreceni Egyetem üzbegisztáni egyetemi campus felépítését tervezi, amelynek előkészítéseként az üzbég felsőoktatási miniszter, Abdukodir Toshkulov hamarosan az alföldi városba látogathat.

A Stipendium Hungaricum (SH) kiválósági ösztöndíjprogrammal kapcsolatban az államtitkár aláhúzta, hogy jelenleg 11 ezer külföldi egyetemi hallgató tanul hazánkban, ebből 100 fős kvóta áll az üzbég egyetemi hallgatók rendelkezésére magyarországi tanulmányok folytatására, amelyre tavaly háromszoros volt a túljelentkezés. Az államtitkár asszony fontosnak tartotta az ösztöndíjprogram további nemzetköziesítését és az üzbég regionális gazdasági lehetőségek hatékonyabb kiaknázását.

Pacsay-Tomassich Orsolya utalt arra, hogy az Üzbég-Magyar Rektori Fórum megnyitó ülésére eredetileg Orbán Viktor miniszterelnök 2021. márciusi látogatása során került volna sor. A kormányfő tavaszi látogatása során Magyarország és Üzbegisztán stratégiai partnerségi megállapodást írt alá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2020-ban kétszer, 2021-ben pedig egyszer tett látogatást Üzbegisztánban. A külügyminiszteri látogatás nyomán került sor a mostani tárgyalásokra, amelyek eredményeképpen összesen 28, egyetemek közötti megállapodást írtak alá, ami új lendületet adhat a bilaterális kapcsolatoknak, továbbá döntés született arról is, hogy a 2. Magyar-Üzbég Rektori Fórumot Budapesten rendezik a közeljövőben.

A magyar rektori delegáció tagja volt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora; Borhy László, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke; Baranyai Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) megválasztott rektora; Nagy Balázs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektorhelyettese; Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese; valamint a Szegedi, Soproni, Dunaújvárosi, Óbudai és Nyíregyházi Egyetemek képviselői.

(MTI)