A hétvégén minden ember tekintete az égre szegeződött Szegeden

Helyi hírek Kultúra

Immáron 4. alkalommal került megrendezésre a Szegedi Repülőnapok és Légiparádé, ahová idén rekordszámú látogató érkezett az ország minden pontjáról. A rendezvény jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy a programsorozat 2020-tól nemzetközi programmá avanzsál “SZIA” (Szeged International Airshow) néven.

Számos külföldi légi produkció érkezett Szegedre, mint például Johan Gustafsson, a “Bronco Team” Belgiumból egy amerikai könnyű csatarepülőgéppel, vagy Dr. Martin Graf, a német műrepülő bajnok, aki egyébként szívsebészként tölti hétköznapjait. Magyar pilóták is repültek a hétvégén, Vári Gyula műrepülő világbajnok egy JAK-52-essel mutatta be produkcióját, Imreh Lajos “Lujó” Mi-2-es helikopteres repülésével kápráztatta el a közönséget, de repült az L-29-es Delfin sugárhajtású vadászgép és egy Boeing 737-800-as repülőgép áthúzását is megcsodálhatták a résztvevők.

A repülőnapok szombati napja minden évben egybe esik az ilyenkor zajló hőlégballonversenyek záró számával, amely még különlegesebbé teszi a programot. Idén 3 hőlégballonverseny zajlott egyidejűleg, a 3. Hőlégballon Közép-Európa Kupa, az 1. Női Európa Kupa és 39. Magyar Nemzeti Bajnokság. 2021-ben pedig Szegeden rendezik a 22. Hőlégballon Európa bajnokságot is. A szervezők jövőre is biztosan sok érdekes programmal várják az érdeklődőket.