Elismerések október 23. alkalmából

Helyi hírek

2015. október 23-án a debreceni Kölcsey Központban adták át a város idei Csokonai-, Hatvani- és Hajós Alfréd-díjait.

A hagyományok szerint a város ebből az alkalomból azon polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, a környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport vagy az építészet területén.

A Debrecen Város Csokonai-díja elismerést Debrecen Megyei Jogú Város Képviselő Testülete a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kimagasló alkotó tevékenységért; a társadalomtudományok, a közművelődés területén éveken keresztül maradandó értékeket teremtő kiemelkedő munkáért; valamint átfogó életmű elismeréseként adományoz. A képviselő testület ez évben Debrecen Város Csokonai-díja elismerő díjat adományozott dr. Aradi Csabánénak, Bogdándy György festőművésznek, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára szakmai közösségének.

Dr. Aradi Csabáné Pannonhalmán született, felsőfokú tanulmányait a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen folytatta. A zene, a művészetek iránti szeretetét családjának köszönheti. 1968-ban vették fel a Kodály Kórusba, majd Gulyás György karnagy invitálására a kórus művészeti titkára lett. 1980 szeptemberétől a Kölcsey Ferenc Művelődési Központban az amatőr zenei mozgalmak irányítása és a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny művészeti titkári teendőinek ellátása lett a feladata. Sikeres munkájának köszönhetően 1989-ben kinevezték a Filharmónia Debreceni Kirendeltségének vezetőjévé. 1993-ban az újonnan alakuló Tourinform Iroda vezetője lett. Közben a zene világától sem szakadt el, a Magyar Zenei Tanács ajánlására a Nemzeti Kulturális Alapprogram zenei kurátora volt 2000 és 2005 között. Több civil szervezet tagjaként is igyekezett hasznosítani tudását. A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny szervező testületeiben jelentős szervezői feladatokat látott el mint zsűrititkár, művészeti titkár, majd mint igazgató. 2000-től 2012-ig a Magyar Hangversenyrendezők Egyesületének társelnöke volt. Munkásságát 2005-ben Debrecen Kultúrájáért kitüntetéssel ismerték el.

Bogdándy György a képzőművészettel 1949-ben került kapcsolatba. Tamás Ervin és Menyhárt József festőművészek tanítványaként kezdett el rajzolni, festeni a debreceni Képzőművészeti Szabadiskolában. 11 évvel később egy kulturális seregszemlén egyik portréjával díjat nyert. 1960-tól a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körben Félegyházi László és Bíró Lajos festőművészek szakmai támogatásával kezdett el dolgozni. 1969-ben többedmagával megalapította a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Stúdiót, ahol évekig titkári, később elnöki pozíciót töltött be. A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének 1991-től tagja. Magyar, holland, lengyel, svájci, német, francia, osztrák és kanadai gyűjtők magántulajdonában is találhatók képei. 2011-ben Holló László-díjban részesült.

A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának szakmai közössége. 2014-ben a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár elnyerte az Év Levéltára díjat, amelyet dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára adott át. Az elismerést a Magyar Levéltárosok Egyesülete alapította, és a legkiemelkedőbb szakmai tevékenységet folytató levéltári intézményeknek ítélik. A levéltárak meghatározó szerepet töltenek be a helyi közösségek, valamint a nemzet társadalmi azonosságtudatának ápolásában. A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár eredményesen tudta megvalósítani szakmai célkitűzéseit annak ellenére, hogy az utóbbi időben a hazai levéltári rendszer jelentős átalakuláson ment keresztül. 2014-ben az intézmény eredményesen bővítette levéltári kapacitásait. Országos szinten jelenleg a Hajdú-Bihar megyei az egyik legjobban felszerelt levéltár.
A díjat a szakmai közösség nevében Szendiné Dr. Orvos Erzsébet, a levéltár igazgatója vette át.

A Debrecen Város Hatvani-díja elismerést a közgyűlés azon személyeknek adományozza, akik a város fejlesztése érdekében a természettudományok, a gazdasági élet, az egészségügy, a szociális tevékenység, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki; valamint átfogó életműveket ismer el vele. Ebben az évben a közgyűlés Debrecen Város Hatvani-díja elismerő díjat adományozott dr. Kovács Bélának, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara Élelmiszertudományi Intézetének vezetője, egyetemi tanárnak, és dr. Trócsányi Zoltán akadémikusnak, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara tanszékvezető egyetemi tanárának.

Dr. Kovács Béla a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett vegyész oklevelet. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara Élelmiszertudományi Intézetének vezetője, egyetemi tanára. 1993-ban angol-magyar szakfordítóvegyész-képesítést, majd PhD-fokozatot szerzett. 2002-ben a növénytermesztési és kertészeti tudományok területén habilitált doktorrá avatták. A talajtulajdonságok és a növénytermesztés összefüggéseit elemző angol Society for Environmental Geochemistry and Health tagja. Az élelmiszermérnöki alapszak, az élelmiszerbiztonsági és -minőségi mesterszak, valamint a két szak angol nyelvű képzéseiben és a doktori képzésben szakvezetői tevékenységet folytat. Szakmai tanulmányútjai során indiai, holland, belga, német, olasz, angol, japán, osztrák, ausztrál egyetemekkel, szakmai szervezetekkel kötött együttműködési megállapodást. Kutatómunkáján kívül a hallgatók felkészítésében is rendkívül sikeres és eredményes. Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon és az Országos Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület Tudományos Diákköri Konferencián több diákja mutatott be pályamunkát.

Dr. Trócsányi Zoltán akadémikus a Kossuth Lajos Tudományegyetemen diplomázott okleveles fizikusként 1985-ben. 1987-től 1990-ig volt PhD-hallgatója a Virginia Állami Egyetemnek, ahol matematikából és fizikából szerzett doktori címet. 1990 és 1993 között coloradói, osztrák és olaszországi iskolákban is tanult. Jelenleg a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának tanszékvezető egyetemi tanára. A debreceni tudományos közélet aktív résztvevője, rendszeres tudományos előadásokkal és az egyetemen tartott kurzusaival kívánja elősegíteni a fizika és a tudomány megismerését, népszerűsítését a cívisvárosban. Eddig 1000-nél is több cikke jelent meg. 2007-ben megkapta a Marx György Fizikai Szemle Nívódíját. 2013-tól a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Tudományos és közéleti munkásságának köszönhetően Debrecen városát szakmai körökben a világ egyik elismert fizikai kutatóhelyeként tartják számon.

A Debrecen Város Hajós Alfréd-díja elismerés a versenysportban, a szabadidősportban és az utánpótlás-nevelésben sportvezetői, edzői szakterületen magas színvonalú munkát végzőknek; azon sportolóknak, akik kimagasló eredményeket értek el; illetve a testnevelés és diáksport területén éveken keresztül kifejtett kiemelkedő sportszakmai, oktató munkáért, maradandó értékeket teremtő tevékenységért adományozható egyéneknek és közösségeknek egyaránt. Hajós Alfréd elismerő díjban részesült Hegedűs Gábor testnevelő tanár, a Debreceni Honvéd Sportegyesület Olasz Focisulijának szakosztályvezetője és Krasznai Róbert szenior úszóversenyző.

Hegedűs Gábor testnevelő tanár, UEFA pro licensz minősítésű, korosztályos válogatott szakedző, a Debreceni Honvéd Sportegyesület Olasz Focisulijának szakosztályvezetője. Magyarország első önálló utánpótlás egyesületének, a Debreceni Olasz Focisuli Gyermek Labdarúgó Egyesületnek az alapítója. Az évek folyamán több ezer gyermek fejlődéséért dolgozott, irányítása alatt számos tehetséges labdarúgó (például Dzsudzsák Balázs, Tőzsér Dániel) került a nemzeti bajnokság első osztályának csapataihoz, majd külföldi egyesületekhez. Tanítványai sportteljesítménye mellett pedagógusként fontosnak tartotta, figyelemmel kísérte óvodás éveiket és iskolai tanulmányi eredményeiket is. 2013-ban a Focisuli – az Ovi Sport Program egyik kidolgozójaként – elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat, amelyet Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Latorcai János alelnök adott át a parlament felsőházában. Több neves edző is az Olasz Focisuliban kezdte szakmai munkáját, így például Kondás Elemér vagy Pajkos János. Hegedűs Gábor nevéhez fűződik az általa 25 évvel ezelőtt alapított Karnevál Kupa utánpótlás-labdarúgótorna is, amelyen a világ számos pontjáról vettek már részt – többek között dán, olasz, lengyel, amerikai – csapatok. Hegedűs Gábor a debreceni labdarúgó sportág utánpótlás-nevelésének egyik meghatározó, jelentős hazai és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, több nyelven is beszélő képviselője.

Krasznai Róbert úszóversenyző, sportvezető, jelenleg aktív szenior úszó. 1956-ban ifjúsági bajnok volt 200 méteres mellúszásban, ötszörös vidékbajnok, kétszeres hadseregbajnok 400 méteres gyorsúszásban. Később vízilabdaedző és oktató lett, valamint nemzetközi versenybíró. Céltudatos és eredményes szakmai munkával több száz fiatal edzéséért, oktatásáért volt felelős. Az 1980-as években megteremtette a gyermekvízilabda-sport alapjait városunkban a Suli-póló rendszer elindításával. 1995 és 2001 között a Hajdú-Bihar Megyei és Debrecen Városi Úszószövetség elnökeként a nemzetközi Hajós Alfréd Emlékverseny szervezője volt. Alapítója és versenyzője a Debreceni Szenior Úszó Klubnak. Szenior Európa-bajnok, európai csúcstartó és többszörös világbajnoki érmes, a Szenior Világjátékok helyezettje. Krasznai Róbert nevéhez száznál is több szenior magyar bajnoki helyezés fűződik. Az elmúlt években 30 országos csúcsot ért el korosztályában. 1998-ban és 2000-ben az Év Szenior Sportolója címmel jutalmazták. 2012-ben A Magyar Szenior Úszás Örökös Bajnoka, 2013-ban pedig A Legjobb Magyar Szenior Férfi Vegyesúszó elismeréseket kapta. A diáksport területén végzett munkájáért kétszer is kitüntették. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola úszószakosztálya 2012-ben tiszteletbeli tagjává avatta.

debrecen.hu