Térfigyelő kamerákat szerelnek fel a Sámsoni út mentén

Helyi hírek Rendőrség

Térfigyelő kamerákat szereltet fel az önkormányzat a debreceni befogadóállomás mentén húzódó Sámsoni úton, így a migránsok minden lépését nyomon követhetik a közterületen – jelentette be a város polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.

Az önkormányzat saját költségén, 15 millió forintból 15 kamerát szereltet fel a tábor bejáratától a Sámsoni út mentén, egészen a Kassai útig – mondta Papp László a debreceni tábor bejáratánál tartott tájékoztatón.

Az MTI más forrásból származó információi szerint a hétfői erőszakos cselekmények után a rendőrség hat ideiglenes kamerát szerelt fel a tábor környékén.

A polgármester megerősítette azt a korábban is kinyilvánított álláspontját, miszerint “a tábornak nincs helye Debrecenben”.

“Ez a tábor nem megfelelő helyen van” – nyomatékosította Papp László.
A városvezető utalt rá, hogy a debrecenieket nem jellemzi az idegenekkel szembeni ellenérzés, gyűlölködés, a városban több ezer külföldi diák tanul az egyetemen, sokan olyan országokból jöttek, mint a migránsok.

A város számára nagy érték az itt tanuló diákság, és nem szeretnék, ha a migránsok kiváltotta lakossági ellenérzés ellenük fordulna – hangoztatta Papp László.

A polgármester kiemelte: nincs más mód, fizikai akadállyal kell gátat szabni a migrációnak.
Ez hónapokig eltarthat, Debrecenben addig is szavatolni kell a biztonságot: ezért építik ki a kamerarendszert, és ezért van a megerősített rendőri, polgárőri és közterület felügyelői jelenlét – sorolta Papp László.

Pósán László, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: a szakembereknek meg kellene fontolniuk, hogy közegészségügyi és járványügyi kockázat miatt tegyék zárttá a tábort. Hozzátette: olyan nagy számban érkeznek a migránsok, hogy előzetes egészségügyi szűrésük szinte lehetetlen.

“A megoldást rövid távon az jelenti, ha a tábor nem lesz átjáróház” – mondta, hozzátéve: fel kell újítani a 2012-ig jól működő idegenrendészeti őrizet intézményét, s ehhez meg kell találni a jogi kereteket.

Pósán László szerint az Európai Unióban több olyan ország van, amelyik “fittyet hány az EU közös idegenrendészeti előírásaira”.

Amíg nem születik átfogó európai megoldás, addig az tügy kezelését nemzeti hatáskörbe kell adni – rögzítette álláspontját a kormánypárti politikus.

A sajtótájékoztató idején a debreceni tábor lakói ki-bejártak az intézményből. Az MTI tudósítója azt látta, hogy a tábor bejáratánál a készenléti rendőrség két tagja valamennyi kilépő igazolványába betekintett.

A sajtótájékoztató után mintegy fél órával rendőri kísérettel, gyalog újabb migránsok érkeztek a befogadóállomásra.

A mintegy hatvan érkező között feltűnően sok volt a nő és a kisgyerek. A 823 fős táborban jelenleg mintegy 1800-an tartózkodnak – tudta meg az MTI a helyszínen.