Debrecen bemutatkozott Bécsben

Gazdaság Helyi hírek

Turisztikai- és gasztronómiai rendezvényt szervezett Bécs belvárosában Debrecen és a Magyar Turizmus Zrt. 2015. május 7-én. Az eseményre Papp László polgármestert elkísérte Széles Diána turizmusért is felelős alpolgármester és Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke, tanácsnok is.

Az Albertina előtti téren, az Operaház szomszédságában az „új kiegyezés” jegyében megrendezett esemény célja az volt, hogy a helyi turisztikai szakembereknek bemutassa az osztrák vasúttársaság (ÖBB) 2014 decemberében indult új járatával az immár Ausztriából is közvetlenül elérhető Debrecent, mint turisztikai célpontot.

A bemutatkozás stratégiai partnere a magyar nagykövetség, a Collegium Hungaricum, az osztrák államvasutak, Bécs városa, a bécsi gazdasági kamara, a Bitzinger Catering, az Osztrák Utazási Irodák Szövetsége (ÖRV) és a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület volt. Az eseményen a Kelet-Magyarországra beutaztató jelentősebb osztrák utazási irodák vezetői, szakmai partnerek és számos médium képviselője vett részt, s a rendezvény színvonalát emelte jelenlétével Michael Häupl, Bécs polgármestere, Walter Ruck, a bécsi gazdasági kamara elnöke, valamint az Osztrák Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Josef Peterleitner is.

Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: a korábbi rebellis város látogat a császárvárosba, elfogadva a megtisztelő invitálást. Bécs és Debrecen kapcsolata kaphat új értelmet a debreceni párost ünneplő fesztivállal. Debrecen elsődleges célja az, hogy ne csak ismert, hanem elismert is legyen Bécsben, minél többen érezzenek késztetést, hogy megismerjék és megízleljek a Debrezinert a város más értékeivel együtt Debrecenben is.

Perényi János, Magyarország bécsi nagykövete beszédében kitért arra, hogy az osztrákok számára Debrecen, sőt Kelet-Magyarország még nem igazán felfedezett turisztikai célpont, az elmúlt években azonban – köszönhetően a közvetlen vonatjáratnak is – egyre inkább kezdik felfedezni a várost és Magyarország keleti régióját.

Tekintettel arra, hogy Ausztriában sokan a debreceni kolbász (Debreziner Wurst) révén ismerik Debrecent, így a rendezvény gasztronómiai része tovább erősítette a Debreziner hírnevét az osztrák köztudatban. Megbeszélések kezdődtek arról is, hogy az eredeti, Debrecen régiójában készült debreceni páros megjelenjen Bécs kiemelt vendéglátóhelyein. A rendezvényen fellépett Boggie is, aki Magyarország képviselője az idén Bécsben megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.

Papp László polgármester a rendezvényen megbeszélést folytatott Michael Häupl-lal, Bécs polgármesterével is. Többek közt arról is szó esett, hogy Debrecen a két város közötti áruforgalom terén együttműködésre készül a bécsi konténerterminállal, a WienConttal is. Papp László személyesen is meghívta Debrecenbe Bécs polgármesterét és az Osztrák Utazási Irodák Szövetségének elnökét. Az eddigi együttműködés egyik jelentős eredményeként a szövetség idén ősszel Debrecenben tartja éves kongresszusát.