adóhivatal NAV

Biztosítási intézkedést rendelt el a NAV két építőipari társaságnál

Gazdaság

Hiába a jogszerűnek látszó működés, a szorgalmas számlázás, az Online Számla rendszer adatainak elemzésével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) könnyedén kiszűri azokat a kockázatos mintázatokat, amik alapján az adóelkerülő cégek azonosíthatók.

A NAV adatvagyon-elemzése buktatta le azt a két építőipari társaságot is, akik a rendszer tanúsága szerint számláztak ugyan, de áfabevallásaikat nem nyújtották be. Az online nyomokból a NAV munkatársai azt is nagy bizonyossággal meg tudták állapítani, hogy a cégek egy számlázási lánc részei, amit jogszerűnek tűnő működéssel próbálnak leplezni. A társaságoknak azonos volt az ügyvezetőjük, a székhelyük, azonos szállítói és vevői körrel álltak kapcsolatban, partnereiknél pedig egy szintén egyező ügyvezetői kör volt megfigyelhető.

A NAV ellenőrzése igazolta is, hogy a számlák mögött valódi teljesítés nem volt, a társaságok tényleges gazdasági tevékenységet nem végeztek, szerepük mindössze abban állt, hogy fiktív számláikkal a lánc végén álló társaságok minimalizálják áfafizetésüket.

Nem várta meg a NAV-ot a csongrádi társaság

Az online számlaadatok kockázatelemzése alapján a NAV már az ellenőrzés megkezdésekor ideiglenes biztosítási intézkedést rendelt el a társaságoknál, így biztosítva a várható adóhiány és bírság megtérülését. A gyors intézkedéssel a két cég bankszámláiról összesen mintegy 13,5 millió forintot zárolt a hivatal.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal