A magyar soros elnökséget, és az uniós forrásokat is blokkolná az Európai Parlament

Európa Gazdaság Ország

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta azt az állásfoglalást, amelyben többek között megkérdőjelezik a magyar kormány alkalmasságát az EU soros elnökségére – írja a hvg.hu.

442 szavazattal, 144 ellenében, 33 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament „a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi megsértéséről és az uniós források befagyasztásáról” című dokumentumot, amely 24 pontban sorolja fel a testület kifogásait, bírálatait és megállapításait. A javaslathoz a szélsőjobboldal számos módosító indítványt terjesztett be, ezeket azonban leszavazták.

Az állásfoglalás továbbra is azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy ne tegye lehetővé Magyarország számára az uniós forrásokhoz való hozzáférést mindaddig, amíg a kormány által vállalt valamennyi feltétel nem teljesül.

Ugyancsak szerepel a dokumentumban, hogy megkérdőjelezi az EP azt, hogy Magyarország alkalmas-e a jövő évben esedékes soros elnöki tisztének betöltésére és felkérik a tagállamokat, hogy találjanak megoldást erre a helyzetre.