Nyár elején rendezik meg a gourmet fesztivált Budapesten

Gasztro Gazdaság

Az új generáció lesz a magyar gasztronómia egyik legátfogóbb rendezvényeként számon tartott MBH Bank Gourmet fesztivál központi témája, amelyet ezúttal június 2. és 4. között tartanak a Millenárison.

A gourmet fesztivál több év kihagyás után tért vissza tavaly májusban, története során először nem egy konkrét ételt állítva a középpontba, hanem egy tágabb témát, az örökséget. Hívószava ezúttal az új generáció lesz – mondta Nemes Richárd főszervező a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint hozzátette, a rendezvény lényege továbbra is az az óriási, szabadtéri “sétálókóstoló”, amelyen mintegy száz kiállító: a legjobb fővárosi és vidéki fine dining éttermek, bisztrók, alternatív éttermek, cukrászdák, borászatok, bárok és sörfőzdék várják a vendégeket.

Soha ennyi új konyha nem volt még a kínálatban: az ötven résztvevő étterem több mint negyede újoncként jelenik meg a fesztiválon – hívta fel a figyelmet a főszervező.

Az új kiállítók és az újító szellemű nemzedék képviselői közül nem kevesen a Gourmet Akadémia színpadán is feltűnnek majd.

Itt a mélyebben szakmai tartalmak mellett könnyedebb beszélgetések is várják a közönséget, kitekintéssel többek között a művészetekre is – jegyezte meg Nemes Richárd.

Wossala Rozina vendéglátos, műsorvezető, a fesztivál idei nagykövete arról beszélt, hogy a Gourmet Akadémia három workshopján is részt vesz.

Az első napon Pallag Dáviddal, a Rutin étterem séfjével főz paprikás krumplit, amelybe talán homár is kerül; a másnapi workshopján egy tradicionális és egy újgenerációs hummusz készítését mutatja be; június 4-én pedig Huszár Mátyással (Vasüzlet) és Mizsei Jánossal (MÁK) együtt sütnek báránycsevapcsicsát fermentált salátalevelekkel.

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész elmondása szerint Segal Viktor séffel járja körül a színpadon a magyar irodalom és gasztronómia kapcsolatát, feltárva például, hogy Petőfi nemcsak az irodalomban volt újító, hanem a korabeli magyar gasztroforradalom lelkes híve is volt.

A gourmet fesztivál teljes programja és kiállítói listája keddtől elérhető a www.gourmetfesztival.hu linken.

(MTI)