Megsemmisítette a minisztérium a lélegeztetőgép-beszerzés dokumentumait

Gazdaság Ország Rendőrség

Megsemmisítette a Külügyminisztérium a járvány idején beszerzett lélegeztetőgépekhez köthető dokumentumokat – tudta meg az rtl.hu.

Ismert, hogy az a maláj üzletember, aki a legnagyobb nyertese volt a magyar állami lélegeztetőgép-beszerzésnek, luxusjachtot és magánrepülőt is vásárolt.

Az RTL szerint hatezer kínai lélegeztetőgépet vett a kormány a maláj cégétől mintegy 178 milliárd forintért, ebből 3 milliárdot közvetlenül a férfi magánszámlájára utaltak.

A kormány összesen 300 milliárd forintból vásárolt 16 ezer gépet – a szükséges mennyiség dupláját. Nem beszélve arról, hogy szakember sem volt, aki ezeket kezelte volna, ha élesbe fordul a járvány. A Transparency International évek óta szeretné megismerni a szerződések részleteit.

A Kúria azonban hiába kötelezte a minisztériumot arra, hogy adja ki a maláj céggel kötött szerződés előzetes átláthatósági vizsgálatait, a nyilatkozatokat és értékeléseket, a minisztérium válaszában azt írta, már másfél éve megsemmisítették a dokumentumokat.

A Transparency International Magyarország jogi igazgatója a KKM eljárását „kamugyanúsnak” nevezte, szerinte ugyanis a selejtezésnek szigorú szabályai vannak, be kell szerezni például a levéltár előzetes engedélyét, aminek a jegyzőkönyvből ki kell derülnie, ám a külügy által küldött papíron ennek semmi nyoma.

Különben pedig egy magánszemélynek 5 évig kell őriznie a rezsiszámla befizetését igazoló iratokat…

A videót itt nézheti meg.