Gazprom gázvezeték

Nemzeti konzultációt indítana a Fidesz az uniós szankciókról

Európa Gazdaság Ország

A Fidesz és a KDNP frakciója arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az európai uniós szankciókról – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a két kormánypárt közös frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Balatonalmádiban.

Kocsis Máté hangsúlyozta: azért kezdeményezték a nemzeti konzultáció indítását – amelynek középpontjában az energiaszankciók állnak majd -, hogy legyen módjuk a magyar embereknek ebben az ügyben is elmondani, hogy mit gondolnak.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte: az említett szankciókról eddig csak a brüsszeli elit dönthetett, az emberek nem. Európában a magyarok lesznek az elsők, akik elmondhatják a véleményüket.

Kocsis Máté a nemzeti konzultációtól egyrészt azt várja, hogy a kormánypártok megtudják, mit gondolnak a magyarok az Oroszország elleni uniós szankciókról, másrészt az európai vitákban tudnak majd a magyarok véleményére hivatkozni. Minden magyar embernek módja lesz elmondani a véleményét – tette hozzá.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője jelezte: az európai szankciók ügye határozza majd meg az őszi ülésszak napirendjét nemcsak Magyarországon, de Európában is. Úgy fogalmazott: világosan látni kell, hogy a nyár elején bevezetett európai uniós szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, “nem ezt ígérte a brüsszeli elit az európai polgároknak”.

Tájékoztatása szerint az első szankciós csomagról szóló döntés után egy hónap alatt megkétszereződtek az energiaárak, és aztán megháromszorozódtak. Ez azt is jelenti, hogy Oroszország, amelyet szankcionálni akartak Brüsszelből, sokkal gazdagabb lett, Európa pedig szegényebb. Oroszország ezalatt 158 milliárd euró bevételre tett szert, ennek több mint felét, 85 milliárd eurót az európai polgárok fizették – mutatott rá Kocsis Máté.

A DK szerint semmi értelme azokról az uniós, Oroszországgal szembeni szankciókról konzultálni, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök “egytől egyig megszavazott”. A DK azt írta: miközben a magyar családok azt számolgatják, hogy hó végén a hétszeresére emelt rezsit fizessék be vagy bevásároljanak, miközben a szülők azért aggódnak, hogy megfázik-e majd a gyerekük a fűtetlen iskolában, “a kormány milliárdokat szórna el az aktuális hazugságai terjesztésére” – fogalmazott a DK.

– Ha majd lesz pénz az iskolák felfűtésére, ha majd lesz pénz a családok rezsiköltségeinek csökkentésére, ha majd lesz pénz a pedagógusok bérének megemelésére, akkor Orbán Viktor megírhatja a magyaroknak, hogy azért szavazta meg a szankciókat, mert valójában nem a háború, hanem az Orbán-kormány a megélhetési válság oka – olvasható a közleményben.

(MTI)