Gázóra

Szájbarágós állami közfeladat lett a rezsivédett áram- és gázszolgáltatás

Gazdaság

Átalakította a kormány a rezsicsökkentés keretében kedvezményes áron vásásrolható áram- és földgáz szolgáltatásának kereteit. Olyan állami közfeladatnak minősítette, amelynek ellátására külön társaságokat jelöl ki – írja a Bank360.hu.

A rendelet péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben. E szerint a kormány az elérhető árú villamos energia és földgáz ellátás biztosítására „rezsivédelmi szolgáltatást” nyújt. A rendelet értelmében a rezsivédelmi szolgáltatás a kedvezményes áron igénybe vehető áram- és gáz mennyiségéig jár az energiapiaci körülmények megváltozása esetén is.

A rezsivédelmi szolgáltatás ellátására a 2022. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra a földgáz esetében egy szolgáltató társaságot jelöl ki, az áram egyetemes szolgáltatásban pedig az “engedélyeik területi hatályával az ország területét együttesen lefedő, több egyetemes szolgáltató konzorciumát. 2024. január elsejétől pedig két év időtartamra áram- és földgáz-szolgáltatót jelöl ki”.

számla rezsicsökkentés

Kiegészül a gáz- és áramszámla tartalma is, erről a kormány számolt be a honlapján. Az augusztusban kibocsátott számlákon feltüntetik, hogy az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett díjat alkalmaznak. A számlák tartalmazni fogják, hogy e nélkül mekkora lett volna a fizetési kötelezettség az elszámolt időszakban, és azt, hogy mennyit takarított meg a lakossági fogyasztó.