Németh Szilárd

Németh Szilárd bejelentette a rezsicsökkentés új árait

Gazdaság

Németh Szilárd rendkívüli bejelentést tett a rezsicsökkentéssel kapcsolatban. A kormány korábban jelezte, hogy a mostani árak mellett a jelenlegi formájában nem tartható fenn a rezsicsökkentés, emiatt korlátozást kell bevezetni.

Magyarországon az átlagos havi fogyasztás sávhatárát a villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, 2523 kilowattóra/év, a földgáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter/év mennyiségre korlátozzák. A bejelentés viszont sok konkrétumot nem tartalmazott, és rengeteg kérdést vetett fel, amire a kormány azt ígérte, hogy megvizsgálják a felmerülő problémákat és kidolgoznak rá egy tervet, hogy azon lakossági fogyasztók érdekét is figyelembe vegyék, akik csak árammal rendelkeznek, vagy társasházban élnek.

Német Szilárd a ma reggeli bejelentésében közölte, hogy egy új tarifát vezetnek be, mert nem akarják egyszerre rászabadítani a lakosságra a piaci árakat. Ennek értelmében a következő árakat határozták meg:

Villamosenergia

A villamos energia esetében 2523kWh/év fogyasztásig marad a 36 forintos ár egy kWh esetében, de az afeletti mennyiségért a lakosságnak nem a jelenlegi 268 forintos piaci árat, hanem csak 70,104 forintot kell fizetni. Az éjszakai áram esetében a 23 forintos kWh ár helyett 62,884 forintot kell fizetni a kvótában meghatározott mennyiség felett. A lakossági fogyasztó által, fűtési idényben igénybe vett H árszabásra, továbbá fűtési idényben H árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget e rendelet alkalmazása során nem kell figyelembe venni, tehát a H tarifások esetében nem lesz változás, az ő esetükben maradnak a jelenlegi árak.

Földgáz

A gáz esetében viszont drasztikusabb áremelésre számíthatunk, mint az villamos energia esetében. 1729 köbméter/év mennyiségig, azaz 59 132 MJ/év/mérési pontig marad a 105 forint körüli köbméterenkénti ár, de az afeletti mennyiségért a valós piaci ár helyett, ami 1020 forint körül lenne, „csak” 747 forint körüli összeget kell fizetni a lakosságnak.

Társasházak

Egy új kedvezményt is bejelentettek, a társasházaknak. A lakossági fogyasztónak minősülő társasházak, lakásszövetkezetek esetében a kedvezményes földgázmennyiségen felüli kedvezményes mennyiségre jogosultak, amely többletkedvezményt a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján kell meghatározni. Ez azt jelenti, hogy ahány önálló lakás található egy társasházban annyiszor jár az 59 132 MJ/éves mennyiség a lakóknak, tehát nem kell horror nagyságú számláktól tartaniuk, amennyiben a fogyasztásuk nem haladja meg lakásonként a fent írt mennyiséget.

A Kormány a rendeletben meghozott árakat negyedévente felülvizsgálja. Az első felülvizsgálat időpontja 2022. december 30. napja lesz.