Adóbevallás

Kicsinálja a kormány a katásokat? Itt a reagálás

Gazdaság

A Pénzügyminisztérium a kisadózás jelentős megszigorítását és megdrágítását tervezi! – idézte a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleményét.A könyvelői egyesület úgy fogalmazott, bár a KATA 50 ezer forintos összege nem emelkedne, a munkaviszonnyá való átminősítés 7 feltételéből az eddig 2 teljesítése nem lenne elég: 2021-től legalább négyet kellene teljesíteni – olvasható a közleményben.

Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020. február 1-jétől az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizetne.

Összeghatártól függetlenül – szintén 2020. február 1-től – 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás a munkáltatójának számlázna be, ahol a bevétel megszerzésének évében, vagy azt megelőző két évben a munkaviszonyban áll, vagy állt. Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el a NAV felé.

A többes katázás 2021.01.01-vel megszűnne, aki nem választja ki, hogy melyik katázását folytatná, annak mindegyik katázását törölné az adóhatóság.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete jelentős visszalépésként értékeli, hogy a Pénzügyminisztériumnál egyáltalán elkészülhetett egy ilyen munkaanyag, akkor is, ha azt még a kormány nem bírálta el.

A kormány nem drágít, de szigorúbban ellenőrzi a katásokat

A kormány nem tervezi a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) drágítását – közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön a sajtóban megjelent hírekre reagálva.

A közlemény szerint az ágazati szereplők és ellenőrzési tapasztalatok hívták fel a kormány figyelmét a katát érintő visszaélésekre, ezért az adóhivatal a tisztességes vállalkozók védelme érdekében fokozottabb ellenőrzésbe kezd.

A Pénzügyminisztérium a közleményben felidézte, a kormány azért vezette be az alacsony adójú kisadózó vállalkozások tételes adóját 2013-ban, hogy a kisebb vállalkozásokat segítse.

Az ágazati szereplők észrevételei szerint egyes nagyobb cégek kijátsszák a szabályokat, és visszaélésszerűen alkalmazzák a katát, vállalkozói státuszba kényszerítve az alkalmazottaikat. Ez hátrányt okoz a munkavállalóknak, ugyanis kisebb ellátásra szereznek jogosultságot, míg az őket illegálisan katásként alkalmazó nagyvállalat torzítja a piaci versenyt, és sérti a tisztességes szereplők érdekeit is – írja a szaktárca közleményében.

A kata jelenleg Magyarország legnépszerűbb és legkedvezőbb adófajtája, amelynek előnyeit a kormány a jövőben is meg kívánja védeni – hangsúlyozza a Pénzügyminisztérium.