hadihajó

Németország vezetésével közös hadgyakorlatot tartanak a Balti-tengeren

Európa

Hadgyakorlat kezdődött hétfőn a Balti-tengeren 14 ország együttműködésével, német irányítás alatt.

A Northern Coasts (Északi partok) elnevezésű haditengerészeti gyakorlat két hétig tart, helyszíne a Balti-tenger középső és keleti térsége, valamint Lettország és Észtország egyes területei. A német hadsereg (Bundeswehr) tájékoztatása szerint nagyjából 30 hajó és tengeralattjáró, 20 repülőgép és több szárazföldi egység vesz részt rajta több mint háromezer katonával.

A gyakorlatot 2007 óta évente megtartják, felváltva Dánia, Finnország, Németország és Svédország vezetésével. Az idén az Egyesült Államok, Belgium, Észtország, Franciaország, Hollandia, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Olaszország haditengerészete csatlakozott. A német haditengerészet (Marine) rostocki parancsnokságából irányított művelet első szakasza egy úgynevezett harcképesség-fokozó gyakorlat (Combat Enhancement Training – CET), amelyen a többi között a védekezést gyakorolják például a levegőből vagy tengeralattjárókról érkező fenyegetések ellen. A második szakasz egy haderőintegrációs gyakorlat (Force Integration Training – FIT), amely az egységek közötti kommunikáció és együttműködés fejlesztését szolgálja.

A művelet történetében először egy “reális forgatókönyvet” gyakorolnak, amely a “szövetségi védelemről” szól – emelte ki Stephan Haisch tengernagy, a gyakorlat vezetője. A mintegy 400 ezer négyzetkilométer területű Balti-tenger a világ egyik legforgalmasabb vízi szállítási útvonala, naponta nagyjából 2500 teherhajó használja, és a személyszállításban és a halászatban is kiemelt jelentőségű. Biztonsága Németországnak is rendkívül fontos, ezt mutatja például, hogy a partjainál fekvő országok közül négynek – Dánia, Finnország, Lengyelország, Svédország – Németország az első számú kereskedelmi partnere, és az összes többinél is benne van a legfontosabb öt kereskedelmi partner között. Az esetleges tengeri blokádok vagy fegyveres konfliktusok megszakíthatják ezeket a kereskedelmi kapcsolatokat, ami a mindennapi élethez szükséges alapvető termékek, például az üzemanyag ellátását is megzavarhatja. Ugyanakkor a Balti-tenger katonailag is kiemelt terület, a NATO egyik fő ellátási útvonala a szövetség baltikumi tagjai és Finnország felé. Ugyancsak fontos biztonsági szempont, hogy szélerőműparkoktól adatkábeleken át földgázvezetékekig az úgynevezett kritikus, az egyes országok működéséhez elengedhetetlen infrastruktúrához tartozó létesítmények egész sora működik a Balti-tengeren – fejtették ki a gyakorlatról készített tájékoztatóban.

(MTI)