Wagner csoport Moszkva ellen

Menekül a lakosság Moszkvából, Putyin is lelécelhetett – de tényleg ostrom alá kerülhet az orosz főváros?

Európa

Szombat délután nagyjából 600 kilométerre lehet Moszkvától a Putyin ellen fellázadt régi bizalmasa, Jevgenyij Prigozsin által irányított Wagner-sereg.

Moszkvában középületeket evakuálnak

Múzeumokat és bevásárlóközpontokat evakuálnak a Kreml közelében Moszkvában. A Tretyakov képtár, a Puskin Múzeum és a Mega Belaya Dacha bevásárlóközpont arra szólította fel a látogatóit, hogy hagyják el az épületeket.

Az orosz fővárosban a Moszkva folyón felfüggesztették a víziforgalmat. Tambov városában és a főváros környékén, az orosz oktatásügyi minisztérium július elsejéig lemondta az iskolai rendezvényeket és ballagásokat. Ezen intézkedések részei a terrorelhárításnak, írja a Guardian.

Menekül a lakosság

A Wagner-csoport érkezésének hírére pillanatok alatt elkapkodták a moszkvaiak az orosz fővárosból induló repülőgépekre szóló jegyeket – szúrta ki a hvg.hu a Der Spiegel híradásában.

A lap arról ír, a Tbiliszibe, Asztanába és Isztambulba tartó közvetlen járatokra már nem kaphatók jegyek. A Google Térkép eközben útlezárásokat jelenít meg az M4-es autópályán Moszkvától délre, azon az útvonalon, amelyen a Wagner-csoport is halad.

A Reuters az orosz Vedomosti Newspaper alapján arról ír, hogy Moszkva délnyugati határánál az orosz hadsereg gépfegyvereket állított fel. A Kyiv Post eközben egy fotót tett közzé a Twitteren arról, hogy Moszkva közelében épp lövészárkot ásnak a katonák.

Putyin már elhagyhatta Moszkvát

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin különleges repülőgépe, az Il96–PU – amely fedélzetéről az orosz hadsereg parancsnokságával is tartani lehet a kapcsolatot – helyi idő szerint 14 óra 16 perckor szállt fel Moszkvából – írta meg a lettországi emigrációban működő független orosz lap, a Meduza.

Moszkva ellen indult Putyin fontos szövetségese, a Wagner sereg

Ostrom helyett valami más fog történni?

Feledy Botond külpolitikai szakértő elemezte az RTL-nek azt nyilatkozta, még minden forgatókönyv nyitott, annak viszont komoly üzenete van, ha Putyin hirtelen képernyőre kéri magát. Azt viszont valószínűtlennek tartja, hogy a mostani erőviszonyok mellett (Prigozsin 25 ezer fővel indult meg) ténylegesen ostromra készülne a szombat délután Moszkvától 600 kilométerre lévő, és az orosz főváros felé haladó sereg.

Feledy Botond szerint ostrom helyett itt valami más fog történni. Érdekes lesz, hogy ki hova áll, vagy ki hova kényszerül majd állni.