Az EU és az AstraZeneca megállapodott

Európa

Koronavírus: Megállapodás született az Unió és az AstraZeneca között a Covid19-oltóanyagok leszállításáról és a jogvita lezárásáról.

Megállapodás született az EU és az AstraZeneca között, amely biztosítja, hogy a tagállamok megkapják az AstraZenecával 2020. augusztus 27-én kötött előzetes beszerzési megállapodás értelmében nekik járó fennmaradó Covid19-oltóanyagkészleteket. A megállapodás egyben a Brüsszeli Bíróság előtt folyamatban lévő peres eljárást is megszünteti.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „A mai vitarendezési megállapodás garantálja, hogy az AstraZeneca a fennmaradó 200 millió Covid19-oltóanyagot leszállítsa az EU-nak. A héten fontos mérföldkőhöz értünk ugyan, hiszen az EU felnőtt lakosságának 70%-a teljeskörűen be van oltva, ám a tagállamok között jelentős különbségek mutatkoznak az átoltottsági arány tekintetében, és továbbra is döntő fontosságú, hogy az oltóanyagok – köztük az AstraZeneca által gyártott vakcina – folyamatosan rendelkezésre álljanak. Ezenfelül az oltóanyagokra irányuló globális együttműködés és szolidaritás legfőbb támogatójaként továbbra is segítjük a világ többi részét. Az év végéig legalább 200 millió adag oltóanyagot kívánunk eljuttatni a COVAX-on keresztül alacsony és közepes jövedelmű országokhoz. A szolidaritás a vakcinák terén továbbra is a védjegyünk marad.”

A vitarendezési megállapodás értelmében az AstraZeneca szilárdan elkötelezi magát amellett, hogy – a 2. negyedév végéig érkezett mintegy 100 millió adagon felül – még idén 135 millió adagot leszállítson (60 millió adagot a 3. negyedév végéig és 75 millió adagot a 4. negyedév végéig), továbbá 2022 március végéig leszállítsa a fennmaradó oltóanyagokat (65 millió adag). Ez összesen 300 millió oltóanyag szállítását jelenti, ami megfel a szerződésben foglaltaknak.

A tagállamok rendszeres átadási ütemterveket fognak kapni, és késedelem esetén maximális visszatérítés lesz alkalmazandó.

Háttér-információk

Az Európai Bizottság 2020. június 17-én előterjesztette a Covid19 elleni hatékony és biztonságos oltóanyagok kifejlesztésének, gyártásának és terjesztésének felgyorsítására irányuló európai stratégiát. Ennek keretében a Bizottság előzetes beszerzési megállapodások alapján finanszírozza az oltóanyaggyártók induló költségeinek egy részét, aminek fejében jogosultságot szerez arra, hogy adott időn belül meghatározott mennyiségű oltóanyagot vásároljon az érintett gyártóktól.

Tekintettel a koronavírus meglévő és újonnan kialakuló variánsaira, a Bizottság és a tagállamok olyan új megállapodásokról tárgyalnak az uniós oltóanyag-portfólióban már szereplő vállalatokkal, amelyek az immunitás megerősítése és meghosszabbítása érdekében lehetővé tennék a gyorsan adaptált oltóanyagok megfelelő mennyiségben történő beszerzését.

Az új oltóanyagok beszerzéséhez a tagállamok a REACT-EU csomagot használhatják, amely az új Európai Helyreállítási Eszköz egyik legkiterjedtebb programjaként folytatja és kiterjeszti a válsághelyzetekre való reagálást és válságelhárítást célzó intézkedéseket.

További információk

Uniós oltóanyag-stratégia

Biztonságos koronavírus-oltóanyagok Európa számára

A koronavírus-járvány elleni válaszintézkedések