Európai parlament

Az uniós értékek sérülése az Unió egészét veszélybe sodorja, véli a Parlament

Európa
  • Az uniós értékek sérelme rendszerszintű fenyegetést jelenthet az Unióra nézve
  • A Parlament üdvözli a Bizottság jogállamisággal kapcsolatos megközelítését, azonban javító jellegű javaslatai vannak
  • A következő éves jelentésekben konkrét ajánlásokat kellene megfogalmazni

A Parlament szerint a 2021-es jogállamisági jelentésnek az uniós értékek védelme érdekében a jogsértések szélesebb körére kellene kiterjednie. A jelentésben Magyarországra is kitérnek.

A szerdai vita során a felszólalók nagy többsége felszólította az Európai Bizottságot és a tagállami miniszterekből álló Tanácsot, hogy határozott lépésekkel akadályozzák meg az uniós értékek megsértését az egyes tagállamokban. A legtöbb képviselő a civil társadalomra és a médiára nehezedő, fokozódó kormányzati nyomást, illetve a kisebbségek és a kiszolgáltatott csoportok védelmét említette problémás területként. Más felszólalók szerint a parlamenti jelentésnek más témákkal kellett volna foglalkoznia, szűkebb fókusszal. A teljes vita itt tekinthető meg, abban nem szólalt fel magyar képviselő.

Hatékonyabb vizsgálatot kér a Parlament

Domènec Ruiz Devesa (S&D, Spanyolország) képviselő által jegyzett, 509 szavazattal, 152 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadott jelentésben a Parlament üdvözli a Bizottság észrevételeit az egyes tagállamok jogállamiságával állapotával kapcsolatban. Azonban a Parlament az ügyek szélesebb körét vizsgálná, az összes uniós értékre kiterjedően, különbséget téve a jogállamiságot érintő rendszerszintű és az egyedi, egymástól független jogsértések között. A jelenleg önmagában álló jelentésnek egy állandó, átfogó és hatékony eljárás részévé kellene válnia úgy, hogy például a 7. cikk szerinti eljáráshoz, a költségvetési feltételrendszerhez és a kötelezettségszegési eljárásokhoz kapcsolódó konkrét ajánlásokat és mérföldköveket is megfogalmaz, véli a Parlament.

A demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok egymást kölcsönösen erősítő értékek, amelyek sérelme rendszerszintű fenyegetést jelenthet az Unióra nézve. A jogállamiság tiszteletben tartása pedig az Unió egészét és a tagállamokat is köti minden kormányzati szinten, szögezi le a Parlament.

Problémás ügyek a közelmúltból

A képviselők a jelentésben az elmúlt időszak fejleményeit is áttekintették, rávilágítva, hogy számukra melyek az uniós értékek védelmének a legfontosabb területei. A jelentés „elítéli a Magyarországon és Lengyelországban annak érdekében folytatott politikai nyomásgyakorlást, hogy a nemzeti bíróságok ne kezdeményezhessenek az Európai Unió Bírósága előtt előzetes döntéshozatali eljárásokat”, megszegve az uniós szerződéseket. A jelentéstervezet foglalkozik az ombudsman függetlenségét aláásó közelmúltbeli lengyel lépésekkel és azzal, hogy Magyarország nem hajtja végre az Európai Bíróságon született döntést a civilszervezetek finanszírozásának jogellenes korlátozásával kapcsolatban. A képviselők sürgetik a Bizottságot, hogy emiatt indítson Magyarország ellen visszatartó erejű pénzügyi szankciókat eredményező eljárást az Európai Bíróságon.

Domènec Ruiz Devesa (S&D, Spanyolország) jelentéstevő szerint

„Üdvözlöm a bizottsági erőfeszítéseket, főleg azt, hogy a helyszínen, és nem Brüsszelből vizsgálódik. Azonban a 2021-es jelentéstől többet várunk: a Bizottságnak teljes mértékben be kell töltenie a szerződések őreként játszott szerepét. A módszertani kiigazítások elvégzésén túl a Bizottságnak és a Tanácsnak össze kell szednie a politikai bátorságot ahhoz, hogy szembeszálljon azokkal az önkényurakkal, akik aláássák az Uniót, miközben hasznot húznak belőle.”

A következő lépés

A Bizottság 2021-es jogállamisági jelentése várhatóan júliusban jelenik meg.