Minden együtt az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetéséhez

Európa

Az Európai Parlamentben szerdán lezárult az uniós digitális Covid-igazolvánnyal kapcsolatos jogalkotói munka, amelynek eredményeképp könnyebb lesz az utazás az EU-n belül, és lendületet kap a gazdaság.

  • Az összes tagállam elismeri azt az új uniós igazolást, amely a beoltottságot, a negatív teszteredményt vagy a gyógyultságot tanúsítja majd
  • Az igazolvány megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat
  • Július 1-jétől lesz érvényben 12 hónapig
  • A tesztelés sem állhat le: az EU 100 millió euróval járul hozzá ahhoz, hogy a tesztek megfizethető áron és minél szélesebb körben elérhetőek legyenek

A plenáris üléshéten a képviselők 546 szavazattal, 93 ellenében és 51 tartózkodás mellett elfogadták az új uniós digitális Covid-igazolványról szóló jogszabálycsomag uniós polgárokra vonatkozó rendeletét, 553 szavazattal, 91 ellenében és 46 tartózkodás mellett pedig a nem uniós polgárokra vonatkozó rendeletét.

Az uniós védettségi igazolvány egy QR-kódot tartalmaz, amelyet a tagállamok nemzeti hatóságai térítésmentesen állítanak majd ki digitális vagy papírformátumban. Azt tanúsítja, hogy birtokosát vagy beoltották a koronavírus ellen, vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy már átesett koronavírus-fertőzésen. A gyakorlatban három külön igazolásról van szó. A közös uniós rendszernek köszönhetően az igazolványok kiállításához és ellenőrzéséhez használt tagállami technológiák egymással kompatibilisek lesznek, és ki lehet zárni a csalást és a hamisítást.

Az éles üzem július 1-jén indul, a rendszer 12 hónapig lesz működésben. Az igazolvány nem minősül úti okmánynak, és nem lehet előfeltétele a szabad mozgásnak.

További utazási korlátozások csak indokolt esetben

Az intézményközi egyeztetéseken a parlamenti képviselőknek olyan megállapodást sikerült kialkudniuk, amely kizárja, hogy a tagállamok további korlátozásokhoz, például kötelező vagy önkéntes karanténhoz, illetve további tesztekhez kössék az igazolvánnyal rendelkezők határátlépését. Ilyen korlátozásokat csak akkor léptethetnek életbe, ha azokat a népegészség védelme feltétlenül megkívánja, és akkor is csak a szükséges, arányos mértékben, figyelembe véve a rendelkezésre álló tudományos tényeket, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által közzétett járványügyi adatokat. Az ilyen korlátozásokat lehetőség szerint 48 órával bevezetésük előtt jelezni kell a többi tagállamnak és a Bizottságnak, illetve 24 órával bevezetésük előtt nyilvánosságra kell hozni őket.

Megfizethető és általános tesztelés

Az EU arra ösztönzi a tagállamokat, hogy gondoskodjanak széles körben és megfizethető áron elérhető tesztekről. A Parlament kérésére az Európai Bizottság a Covid-igazolványok kiállításához szükséges tesztek beszerzéséhez 100 millió eurót különít el a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközön belül.

Oltóanyagok

A megállapodás értelmében az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák esetében az uniós tagországoknak el kell fogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait. Ami a nemzeti hatóságok által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyhelyzetekre engedélyezett vakcinákat illeti, az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e azokat vagy sem.

Adatvédelmi biztosítékok

Minden személyes adatot az általános adatvédelmi rendeletnek megfelelően kell kezelni. Az igazolványok ellenőrzése offline történik, és nem igényli személyes adatok tárolását.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország) jelentéstevő

„A Parlament ma elvégezte a feladatát az Európán belüli szabad mozgás helyreállítására és a schengeni övezet teljes körű működésének biztosítására, miközben továbbra is küzdünk a járvánnyal. Az uniós digitális Covid-igazolvány július elsejétől működik, segítségével biztonságosan, összehangolt szabályok alapján utazhatunk. Arra sarkalljuk a tagállamokat, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne vezessenek be további korlátozásokat. Megnyugtató látni, hogy több helyen már most kiadják az igazolványt” – mondta a jelentéstevő, az Állampolgári Bizottság elnöke.

A vita magyar felszólalói

Gyöngyösi Márton (független)

Hidvéghi Balázs (független)

A következő lépések

Amint a Tanács hivatalosan is elfogadja a rendeleteket, és azok megjelennek az Európai Unió Hivatalos Lapjában, 2021. július 1-jétől hatályba is lépnek.