Wizz Air koronavírus-szűrés Debrecenben

Ukrajnában kismértékben ismét gyorsult a járvány terjedése

Európa
Koronavírus

Ukrajnában kis mértékben ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, keddre több mint 1600 új beteget jegyeztek fel és a halálos áldozatok száma is megint meghaladta a százat. A kormány pedig könnyített a külföldiek beutazásán az országba.

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta, hogy kedden hatályba lépett a kormány határozata, amelynek értelmében a külföldiek szerdától nemcsak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, hanem ugyanilyen gyorsteszttel és a koronavírus elleni teljes beoltottságot igazoló dokumentummal is beutazhatnak Ukrajnába. Továbbra is szükség van ugyanakkor Ukrajnában érvényes és a koronavírus kezelésére is kiterjedő egészségügyi biztosításra. Szintén érvényben maradt továbbá, hogy Indiából nem utazhatnak be külföldiek az országba, az onnan érkező ukránoknak pedig házi karanténba kell vonulniuk.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napban 1602 új esettel 2 216 654-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint ezerrel több a megelőző napinál, ami rekordalacsony volt az idei évben. Az elhunytak száma 118-cal 51 333-ra emelkedett, míg a megelőző napon számuk csak 33 volt.

Eddig 2 101 722-en gyógyultak fel a betegségből, közülük az elmúlt napban csaknem 6800-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent mintegy 5300-zal, 63 599-re. Kórházba most 483 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 601 volt.

A legtöbb új beteget, hétszázat megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma mostanra megközelítette a 210 ezret, az elhunytaké eggyel nőtt, 5132-re.

Az UNIAN hírügynökség által közölt adatok szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 284 143-an kapták meg valamely védőoltás első, 152 142-en a második dózisát is. Hétfőn 48 161 embert oltottak be Ukrajnában.

A kormány enyhített a karanténkorlátozásokon is, egyebek között engedélyezte, hogy a vendéglátóhelyek éjfél után is nyitva tartsanak, továbbá a beoltottak, illetve a negatív Covid-teszttel rendelkezők részt vehetnek tömegrendezvényeken – számolt be az UNIAN a kabinet rendelkezéséről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük