A Bizottság a korlátozások enyhítését javasolja az EU-ba irányuló utazások esetében

Európa

A mai napon az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő azzal a céllal, hogy a tagállamok enyhítsék az Európai Unióba irányuló, nem alapvető utazásokra vonatkozó jelenlegi korlátozásokat. A Bizottság az oltási programok végrehajtása terén elért előrehaladásra és a globális járványügyi helyzet terén megfigyelhető fejleményekre tekintettel terjesztette elő a javaslatot.
A Bizottság azt szorgalmazza, hogy a tagállamok ne csak a jó járványügyi helyzetben lévő országokból érkező személyek számára engedélyezzék a nem alapvetően szükséges beutazást, hanem azok esetében is, akik az EU-ban engedélyezett védőoltások valamelyikének összes ajánlott dózisát megkapták. Ezt a tagállamok azokra a vakcinákra is kiterjeszthetnék, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet felvesz a sürgősségi felhasználásra alkalmas oltóanyagok jegyzékébe.

Az aggodalomra okot adó koronavírus-variánsok megjelenése miatt ugyanakkor nem lanyhulhat az éberségünk. Ezért – a mai javaslatot ellensúlyozandó – a Bizottság új mechanizmus bevezetését javasolja, mely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy „behúzzák a vészféket”. A mechanizmus, melyet uniós szinten kell majd összehangolni, annak kockázatát hivatott csökkenteni, hogy aggodalomra okot adó vírusmutációk jussanak be az EU területére.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).