Az EU új európai partnerségek révén közel 10 milliárd eurót fektet be a zöld és digitális átállásba

Európa

Az Európai Bizottság tíz új európai partnerség létrehozását javasolja az Európai Unió, a tagállamok és/vagy az ipar között. A cél az, hogy a zöld, klímasemleges és digitális átállás felgyorsuljon, az európai ipar pedig ellenállóbbá és versenyképesebbé váljon. Az EU közel 10 milliárd euró összegű finanszírozást fog erre a célra biztosítani, amelyet a partnerek legalább ezzel megegyező összegű beruházással fognak kiegészíteni. Ez az együttes ráfordítás várhatóan további beruházásokat mozgósít majd, és hosszú távon kedvező hatást gyakorol a foglalkoztatásra, a környezetre és a társadalomra.

Az európai partnerségek a Horizont Európa, az EU új kutatási és innovációs programja keretében megvalósuló közös vállallkozások. Céljuk, hogy a köz- és magánforrások mozgósítása révén javítsák és felgyorsítsák az új innovatív megoldások kifejlesztését és térnyerését a különböző ágazatokban. A partnerségek a köz- és magánszférabeli partnerek széles köre előtt nyitva állnak, például az ipar, az egyetemek, a kutatószervezetek, a helyi, regionális, nemzeti vagy nemzetközi közintézmények, valamint a civil társadalmi szervezetek, köztük alapítványok és nem kormányzati szervezetek előtt.

A javasolt intézményesített európai partnerségek arra irányulnak, hogy az EU jobban felkészüljön és eredményesebben reagáljon a fertőző betegségekre, a tiszta légi közlekedés előmozdítása érdekében lendületet kapjon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású légi járművek kifejlesztése, kiépüljön a tiszta hidrogéntechnológiák európai értéklánca, támogatásban részesüljön a megújuló biológiai nyersanyagok felhasználása, Európa vezető szerepet játsszon a digitális technológiák és infrastruktúrák terén, a vasúti közlekedés versenyképesebbé váljon, és Európa a jövőben is élen járjon a metrológiai kutatás terén.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.