A Bizottság konzultációt indít a digitális platformokon dolgozók védelméről

Európa

Az Európai Bizottság ma konzultációt indít az európai szociális partnerekkel – azaz az európai munkavállalókat és munkáltatókat képviselő szervezetekkel – arról, hogyan lehetne javítani a digitális platformokon dolgozó munkavállalók munkakörülményeit. Unió-szerte egyre több üzleti ágazatban fejlődik nagy ütemben a platformalapú munkavégzés, mely nagyobb rugalmasságot, ezenfelül pedig munkalehetőségeket és többletbevételt kínálhat azok számára is, akik nehezebben tudnak elhelyezkedni a hagyományos munkaerőpiacon. A platformalapú munkavégzés bizonyos típusai esetében ugyanakkor bizonytalanság – a szerződéses megállapodások átláthatóságának és kiszámíthatóságának hiánya, egészségügyi és biztonsági kihívások megléte, valamint a szociális védelem elégtelensége – jellemzi a munkakörülményeket. A határokon átívelő jelleg és az algoritmikus irányítás további kihívások elé állítja a munkavállalókat.
A koronavírus-válság hatására felgyorsult a platformalapú üzleti modellek terjedése és a digitális transzformáció. A korlátozások közepette egyes platformok fontos szerepet játszottak a szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításában. Az egészségügyi válság ugyanakkor még nyilvánvalóbbá tette, milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak a platformgazdaság területén dolgozó munkavállalók: ki vannak téve egészségügyi és biztonsági kockázatoknak, ugyanakkor csak korlátozottan férnek hozzá a szociális védelemhez és juttatásokhoz.

Mindez rávilágított arra, hogy uniós kezdeményezésre van szükség a platformokon keresztül dolgozók munkakörülményeinek javítása érdekében. A Bizottság ezért – a szociálpolitikai javaslatokra vonatkozó rendelkezésekkel összhangban – kétszakaszos konzultációt indít a témában a szociális partnerekkel. A konzultáció első szakasza azt a célt szolgálja, hogy a Bizottság megismerje, mit gondolnak az európai szociális partnerek a platformalapú munkavégzés körülményeinek javítására irányuló esetleges uniós fellépés szükségességéről és irányáról. A konzultáció legalább hat hétig tart majd. Ha a szociális partnerek úgy döntenek, hogy nem kezdenek tárgyalásokat egymással, a Bizottság az év végéig jogalkotási kezdeményezést fog előterjeszteni a témában.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.