Európai Bizottság: Az uniós tagállamok közül eddig csak Magyarország kért kínai vakcinát

Európa

Stella Kyriakides egészségügyi biztos cáfolta Menczer Tamás külügyi államtitkár állításait, aki szerint már 14 európai ország jelentkezett a kínai oltásért – írja a hvg.hu.

Az egészségügyi biztos egyetlen ilyen államról sem tud – Magyarországon kívül. Talán éppen ezért nem vált európai problémává az, hogy amennyiben valaki kínai vagy orosz – tehát az EU-ban nem engedélyezett oltással rendelkezik –, az kaphat-e oltási igazolást. Így aztán erre nem is tudtak egyértelmű választ adni.

Külügyi államtitkár: már egész Európa Kínában áll sorban a vakcináért

Ugyanez a kérdés foglalkoztatja Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt, aki Madridból, a turisztikai világszervezet (UNWTO) rendkívüli közgyűléséről tartott online sajtótájékoztatót. Ujhelyi szerint Orbán Viktornak a csütörtöki EU-csúcson – amelyet videokonferencia keretében tartanak a járvány elleni védekezésről – kell tisztáznia, hogy elfogadják-e az orosz és kínai vakcinát a várhatóan egységes, uniós oltási igazolvány rendszerében vagy sem. “Utóbbi esetében ugyanis az uniós engedéllyel nem rendelkező kínai és orosz oltóanyag használata akár korlátozhatja is a magyar polgárok szabad mozgását” – mondta Ujhelyi.