Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar hitelgarancia-programot

Európa
Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 1,55 milliárd euró (azaz körülbelül 550 milliárd forint) összegű magyar hitelgarancia-programot, amely a koronavírus-járvány által érintett vállalkozásokat hivatott segíteni.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke így nyilatkozott: „Az 1,55 milliárd eurós program lehetővé teszi Magyarország számára, hogy állami hitelgaranciákat nyújtson a koronavírus-járvány által érintett vállalkozások számára. Az intézkedések segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak azonnali működőtőke- és beruházási szükségleteik fedezéséhez, valamint ahhoz, hogy a válság alatt és után is folytathassák tevékenységüket és megtarthassák alkalmazottjaikat.”

Magyarország egy olyan 1,55 milliárd euró (kb. 550 milliárd forint) összegű programot jelentett be a Bizottságnak, mely a koronavírus-járvány által érintett vállalatokat hivatott támogatni. A program két egymást kiegészítő intézkedésből áll:

  • a részben állami tulajdonú Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vállalkozásonként legfeljebb 14 millió euró (kb. 5 milliárd forint) összegű hitelgaranciákat nyújt;
  • az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Zrt. ezen összeget meghaladó, 28 millió euró (kb. 10 milliárd forint) összegig terjedő hitelgaranciákat nyújt.

A program keretében az állami támogatás az új és már meglévő beruházási- és működőtőke-hitelekre igénybe vehető állami garancia formájában fog megvalósulni. A garanciákat hitelintézeteken keresztül fogják közvetíteni. A program célja, hogy likviditást biztosítson a koronavírus-válság által leginkább sújtott vállalkozások számára, elősegítve ezáltal, hogy a járvány alatt és után is folytathassák tevékenységüket, beruházásokat eszközölhessenek és megtarthassák alkalmazottjaikat. A program a mikro-, kis- és középvállalkozások és a nagyvállalatok számára egyaránt elérhető lesz.

Az Európai  Bizottság megállapította, hogy a magyar intézkedés összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel, különös tekintettel a következőkre: i) a vállalkozásonként nyújtható mögöttes hitel összege arra az összegre korlátozódik, mely a vállalkozásnak a belátható jövőben felmerülő likviditási szükségleteinek fedezéséhez szükséges, ii) a garanciák csak ez év végéig nyújthatóak, iii) a garanciák időtartama legfeljebb hat évre korlátozódik, iv) a garanciadíj összege nem haladja meg az ideiglenes keretszabályban előirányzott szinteket, és v) a program megfelelő biztosítékokat tartalmaz annak érdekében, hogy a hitelintézetek a támogatást hatékonyan közvetítsék a rászoruló kedvezményezetteknek.