Brexit: A Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Tanács hagyja jóvá a megszületett megállapodás szövegét

Európa

Az Európai Bizottság ma javaslatot tett arra, hogy az Európai Tanács – brexittel foglalkozó ülésén – hagyja jóvá az Egyesült Királyság kilépéséről a tárgyalóküldöttségek szintjén megszületett megállapodás szövegét, ideértve az Írországról/Észak-Írországról szóló felülvizsgált jegyzőkönyvet is, és fogadjon el módosított politikai nyilatkozatot az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli viszonyrendszer kereteinek meghatározásáról. A Bizottság azt is szorgalmazza, hogy az Európai Parlament adja hozzájárulását a megállapodáshoz. A mai fejlemények előzményeként az elmúlt napokban intenzív tárgyalások folytak az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság tárgyalóküldöttsége között.

A módosított jegyzőkönyv jogilag működőképes megoldást biztosít, mely nem vezet be határellenőrzést az Ír-szigeten, egyúttal pedig biztosítja, hogy ne sérüljön sem a sziget gazdasági egysége, sem a nagypénteki megállapodás, sem pedig az egységes piac. Ez a megoldás számol az Ír-szigeten kialakult helyzet sajátosságaival, és arra irányul, hogy megőrizze a békét és a stabilitást.

A kilépésről rendelkező megállapodás összes többi eleme lényegében változatlan marad, összhangban a 2018. november 14-i megállapodással. A kilépésről rendelkező megállapodás jogbiztonságot teremt a brexit kapcsán felmerülő és bizonytalanságot okozó kérdések – köztük a polgárokat megillető jogok, a pénzügyi elszámolás vagy a legalább 2020-ig tartó átmeneti időszak – tekintetében.

Az (Egyesült Királyság nélkül ülésező) Európai Tanács fogja eldönteni, hogy jóváhagyja-e a módosított kilépési megállapodást, valamint a jövőbeli viszonyrendszer kereteiről szóló módosított politikai nyilatkozatot. A kilépési megállapodást ezt követően az EU-nak és az Egyesült Királyságnak még meg is kell erősítenie. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió Tanácsa felhatalmazást ad a kilépési megállapodás aláírására, majd pedig jóváhagyás céljából megküldi a szöveget az Európai Parlamentnek. Az Egyesült Királyságnak saját alkotmányos eljárásaival összhangban kell megerősítenie a megállapodást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.