Új funkcióval bővült a Szegedi Tudományegyetem Pontkalkulátora

Egyetem

Ahogyan arról a 2023/24-es tanév elején beszámoltunk, elindult a Szegedi Tudományegyetemen 2024-es felvételi eljárásához fejlesztett pontszámító kalkulátor: https://pontkalkulator.szte.hu/.

Az egyetem a tavalyi évben kezdte meg a pontkalkulátor fejlesztését, melynek segítségével a pontszámítás összetett rendszerében pár kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését. A kalkulátor több új funkcióval is bővült.

Az új funkciók még több segítséget nyújtanak a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezőknek. A több mentett kalkuláció lehetőséget biztosít az adott számításhoz megadott adatok mentésére. Ezzel a jelentkezők több szakra is el tudják tárolni a megadott tanulmányi eredményeiket, így könnyebben össze tudják hasonlítani a felvételi stratégiákat, ami a sikeres felvételi egyik kulcsa. A kalkulátor információs linkekkel is bővült, így a felvételizők egy kattintással elérhetik az ösztöndíjakról, a képzésekről, a kollégiumokról és az egyetem szolgáltatásairól összegzett információkat.

A kiszámított összpontszám áttekintését egy új kényelmi funkció, a mindent kinyit gomb segíti, így a pontszámítás részleteit egy kattintással megtekinthetik a jelentkezők. A kalkulációt a szakok kiválasztásával kell megkezdeni, egyszerre 12 szakot is meg lehet adni. A szakok megadása után a középiskolai és az érettségi eredményeket rögzítheti a felvételiző. A tanulmányi eredmények kitöltését követi azoknak a plusz teljesítményeknek a rögzítése, melyekért 2024-től a Szegedi Tudományegyetem intézményi pontot ad. Az intézményi pontok kategóriái többek között: kiemelkedő sporteredmény, meglévő nyelvvizsga, felsőfokú végzettség, munkatapasztalat. Erről bővebben ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők: https://pontkalkulator.szte.hu/#info2024

Valamennyi eredmény rögzítése után a rendszer kiszámítja a felvételi pontszámokat a kiválasztott szakokra. Az összpontszám részleteiben is megjelenik a felületen: tanulmányi pont, érettségi pont és intézményi pont bontásban

A 2024-es felvételi eljárástól a pontszámítás több elemét az intézmények határozzák meg, ezért azok intézményenként, szakonként eltérhetnek. A főbb változások:

  •  A tanulmányi és érettségi pontok számításához választható tárgyak listája bővül és intézményenként, szakonként eltérő lehet.
  •  Az emelt és középszintű érettségi tárgyak százalékos eredményeinek számítása változik.
  • A többletpontok rendszerét az intézményi pontrendszer váltja fel.

A végeredményt mutató oldalon alapértelmezetten nappali tagozatos és állami ösztöndíjas képzési adatok jelennek meg, valamint az előző két év ponthatárai.

Mind a tagozatot, mind a finanszírozási formát átállíthatják az érdeklődők az erre kialakított gomb segítségével, így ezen formák korábbi ponthatárai is megtekinthetők az SZTE kalkulátorában.

(Szegedi -Tudományegyetem)