Szeged, Start, Start Plusz, Zirzen Janka ösztöndíj, ösztöndíj, ünnepség, SZTE, Rektori, egyetem

Pedagógusokat segítő ösztöndíjakat adtak át a Szegedi Tudományegyetemen

Egyetem

Először adták át a pedagógushallgatóknak meghirdetett Zirzen Janka ösztöndíjprogram támogatásait kedden a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

A díjátadó ünnepségen a mintegy ezer ösztöndíjast képviselő hallgatókat Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes és Prof. Dr. Badó Attila, az ösztöndíjakat koordináló SZTE Junior Akadémia elnöke köszöntiötte. Fendler Judit, az SZTE kancellárja azt mondta, az intézmény a Gál Ferenc Egyetemmel közösen hozta létre a Magyarországon egyedülálló programot a pedagógusképzés támogatásáért. Az egyetemi vezető úgy fogalmazott, a pedagógusképzés a jövő alapja, hiszen a mai hallgatók tanítják majd azokat a diákokat, akik később az egyetemre jelentkeznek.

A Zizren Jankáról – aki 1869-ben lett az első Magyar Királyi Tanítónő Képezde igazgatója – elnevezett ösztöndíj az állam és a hallgatói önkormányzat támogatásai mellett öt hónapon keresztül folyósított havi 100 ezer forint azoknak, akik első helyen jelentkeznek az SZTE valamely pedagógusképzésére. A felmenő rendszerben elindított ösztöndíjban ebben a szemeszterben 50 hallgató részesül. A hallgatók a támogatásra egyetemi éveik alatt, egészen a diploma megszerzéséig, folyamatosan pályázhatnak.

A kancellár kitért arra is, hogy az egyetem köznevelési intézményeiben versenyképes a pedagógusok jövedelme, és ezek növekednek a jövő évi béremelésnek köszönhetően.Az ünnepségen átadták az egyetem Start ösztöndíjait is.

A 2018 óta minden tanévben meghirdetett START ösztöndíj egyszeri 50 és 150 ezer forint közötti juttatást jelent azoknak a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező hallgatóknak, akik első helyen jelölték meg az SZTE valamely alap-, osztatlan vagy mesterképzését a felvételi eljárás során. A szintén egyszeri, 50 ezer forintos támogatást jelentő START PLUSZ ösztöndíjjal elsősorban a határon túli, de Magyarországon érettségiző, illetve újraérettségiző jelentkezőit segítette az egyetem. A START ösztöndíjakat összesen 840 hallgató nyerte el.

A szintén egyszeri, 50 ezer forintos támogatást jelentő Start Plusz ösztöndíjjal elsősorban a határon túli, de Magyarországon érettségiző, illetve újraérettségiző jelentkezőit segíti az egyetem. 150 ezer forintos Start ösztöndíjat és ingyenes kollégiumi elhelyezést érdemeltek ki az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny korábban eredményesen szereplő hallgatók. A Start ösztöndíjakat 840 hallgató nyerte el. A professzor hangsúlyozta, az egyetem törekszik arra, hogy a tehetséges diákok ne csak a belépéskor kapjanak támogatást, hanem végigkísérjék őket tanulmányaik idején. Ennek érdekében az intézmény tehetséggondozási programjában több ösztöndíjat oszt ki a felsőbb éves hallgatóknak is.

Fotó: Frank Yvette