Made in China – kínai nap az egyetemen

Egyetem

Kalligráfia, kung-fu és teakultúra – Kína világába nyerhettek bepillantást az érdeklődők május 4-én a Debreceni Egyetem Főépületében.

A kínai nyelv oktatásának és a távol-keleti kultúra népszerűsítésének az ELTE Konfuciusz Intézet Kína a hivatalos magyarországi intézménye, amely minden évben lehetőséget kap a Kínai Nyelvoktatási Tanácstól, hogy ellátogasson magyarországi nagyvárosokba, ahol megismertetik a kínai kultúra egy kis szeletét az érdeklődőkkel.

A Debreceni Egyetemen a Konfuciusz Intézetnek köszönhetően jelenleg is két kínai nyelvtanár tanítja a nyelvet az érdeklődőknek, az intézmény valamennyi karának hallgatója részt vehet az ingyenes oktatáson. Mivel a nyelvórákat angol nyelven tartják, így az egyetemen tanuló külföldi diákok számára is elérhető a képzés.

– A Bölcsészettudományi Kar a korábbi agrárcentrummal indította el közösen a kínai nyelv oktatását a Debreceni Egyetemen. A kínai nyelv, kultúra és tudomány rendkívül fontos az emberiség története szempontjából, felfedezések, tudományos és kulturális vívmányok sokasága került át Kínából Európába, ami össze is kapcsolta a nyugati és keleti kultúrákat – fogalmazott megnyitójában Forisek Péter, a Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese.

A megnyitót követően a látogatók elsajátíthatták a kínai szépírás, vagyis a kalligráfia művészetét, kínai papírkivágásokat készíthettek, egy autentikus kínai teaszertartást követően megízlelhették az eredeti jázmin, zöld és wulong teákat, valamint nem maradhatott el a kínai harcművészet, a kung-fu látványos bemutatója sem.
unideb.hu