Folytatódik a Science Café

Egyetem

„Így utaztunk Amerikába hajdanán” címmel Venkovits Balázs, az egyetem Angol-Amerikai Intézetének tanársegéde tart előadást a Science Caféban.

Európából Amerikába ma már néhány óra alatt eljuthatunk, száz éve azonban nagy kaland és igazi kihívás volt egy tengerentúli út. Utazók, korábbi forradalmárok és több százezer kivándorló vágott neki, hogy az óceán túloldalán új tapasztalatokat szerezzenek, vagy akár teljesen új életet kezdhessenek. A 19. század során egyre több magyar számára vált elérhető úti céllá az amerikai kontinens, így egyre többen döntöttek úgy, hogy ellátogatnak oda vagy ott próbálnak szerencsét.

Az előadó Venkovits Balázs kutatási területe az amerikai-magyar kapcsolatok, az utazástörténet, az utazási irodalom, elsősorban a 19. századi magyar utazók útleírásai az Egyesült Államokról és Mexikóról.

Az előadás bemutatja, hogyan lehetett száz éve eljutni Magyarországról Amerikába, milyen kihívásokat jelentett az utazás megszervezése és maga az út, illetve betekintést kaphatunk néhány kiváló utazó, forradalmár vagy kevésbé ismert kivándorló életébe.

Időpont: 2016. április 13. szerda 17 óra
Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.)