Aki Debrecenben végez, fél éven belül állást talál

Egyetem

Finisbe érkezett a felsőoktatási felvételi, a leendő egyetemistáknak már csak pár napja maradt a február 15-i határidőig.

A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) adatai szerint a Debreceni Egyetemen végzett hallgatók 90-95 %-a fél éven belül el tud helyezkedni a munkaerőpiacon, köszönhetően annak, hogy az itt megszerzett elméleti tudás mellett a képzés során egyre több területen van lehetőség a megfelelő gyakorlati ismeretek elsajátítására is. A duális képzés érezhetően növeli a jelentkezések számát – hangzott el a február 8-i sajtótájékoztatón.

A Debreceni Egyetemre a 2016-os felvételi eljárás során összesen 12 073-an kerülhetnek be. A teljes hallgatói létszám jelenleg megközelíti a 30 ezret, a szaktárca engedélye alapján pedig elérheti a 35 ezret is, ami a hazai felsőoktatási intézmények között jelenleg a legmagasabb. A 14 kar, 67 alapképzési szak, 78 mesterképzési szak, 5 egységes osztatlan szak, 14 felsőoktatási szakképzés, 174 szakirányú továbbképzés és a 23 doktori iskola a legszélesebb hazai kínálatot nyújtja a leendő hallgatóknak.

A 2016/17-es tanévtől tovább bővül a kínálat a duális képzési területen, a Műszaki Kar és a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar mellett a jövőben a Természettudományi és Technológiai Karon is beindul a gyakorlatorientált képzés, aminek köszönhetően a tanulók gyakorlattal rendelkező leendő munkavállalóként hagyják el az egyetemet, a munkáltatók pedig biztosítani tudják a magas színvonalon képzett szakmai utánpótlást. Az egyetem rendszeresen méri a munkaerő-piaci igényeket és a visszacsatolás eredményeit a jövőben is beépíti az oktatási struktúrába.

– Az egyetem vállalatok, magyarországi és külföldi intézmények százaival áll szerződéses kapcsolatban. További lehetőségeket jelent az itt tanulóknak az országban egyedülállóan sokoldalú tehetséggondozási program, a külső és belső ösztöndíjas lehetőségek. Nemzetközi kapcsolataink, külföldi ösztöndíjak, részképzések, nemzetközi pályázatokban való részvételi lehetőségek állnak rendelkezésre azoknak, akik egyetemi tanulmányaikat intézményünkben kívánják folytatni – emelete ki Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

– Csak jól dönthet, aki minket választ, hiszen Debrecenben az ország legpezsgőbb hallgatói közösségébe csöppennek a frissen felvett hallgatók. Nincs még egy ilyen zöld környezetben lévő egyetemi campus-rendszer, ahol minden lehetőség adott a sikeres tanuláshoz. Tudomány, kultúra, szórakozás egy helyen, több mint 4800 férőhelyes modern és felszerelt kollégiumi rendszer, szociális, művészeti, sport és külföldi tanulmányi ösztöndíjak és az ország legnagyobb hallgatói klubja, a HALL is várja az elsősöket – mondta Molnár Dániel, a DEHÖK kabinetfőnöke.

A 2016/17-es tanévre február 15-ig lehet jelentkezni, de csak elektronikus formában. A ponthatárokat július 26-án hozzák nyilvánosságra.