Szószátyárok és szavászok

Egyetem

35 gimnazista jelentkezett arra a vetélkedőre, amelyet december 14-én délután rendezett a Fazekas Mihály Gimnáziumban a Debreceni Nyári Egyetem.

A résztvevők hét feladatot kaptak, amelyeket a megadott 3000 szó definíciója alapján állított össze Fegyverneki Gergőjátékvezető tanár. A kreatív csapatnévért két csapat külön pontot is kapott: a Szószátyárok és a Szavászok.

A csapatindulók rímeit Petőfi is megirigyelhette volna, ahogyan a játékvezető fogalmazott, a kreatív történetírásért pedig mindenkinek járhatott volna a pluszpont, olyan jól sikerült a feladatmegoldás. A diákok a verseny végén értékes nyereményekkel távozhattak: a színházi és koncert-belépőjegyek mellett kedvezményt kaptak az intézmény norvég, török és svéd tanfolyamaira.

A Debreceni Nyári Egyetem azért vesz részt a Lexipédia elnevezésű projektben, mert szívügyének tartja a magyar diákok anyanyelvi fejlesztését is. Az együttműködésben a magyar mellett görög és román partnerek vesznek részt. A cél a diákok szókincsének bővítése – egy újabb szemszögből. A tanulóknak egyes szakterületeken belül kellett 500 szót és azok definícióját megtanulniuk.  Mindenki az anyanyelvén tanulja meg a kifejezéseket, mert a cél az anyanyelvi szókincs fejlesztése.

– Tavasszal szeretnénk bemutatni az egész kezdeményezést a város középiskoláinak. Hiszem, hogy egy nagyon értékes, kreativitást és nyelvi felkészültséget igénylő versenyt építettünk fel, amelyet akár a város minden középiskolájában is meg lehetne szervezni – mondta el Szaffkó Péter igazgató.

Az intézmény vezetője szeretné, ha hagyományt teremthetne a jelenlegi játékos vetélkedő, és a jövőben mindenki bekapcsolódhatna, aki szeretné az anyanyelvét ápolni, fejleszteni.