Tudományos ülésen köszöntötték Tóth Csaba urológus professzort Debrecenben

Egyetem

Tóth Csaba professor emeritus 75. születésnapja alkalmából tartottak jubileumi tudományos ülést pénteken a DAB Székházban.

Kollégái, tanítványai, barátai ünnepelték szeptember 11-én Tóth Csaba urológus professzort. A rendezvényre az egész országból érkeztek vendégek.

– Tóth Csaba professzor 1940-ben született, ez az évszám előrevetítette, hogy sok nehézség is kísérte pályáján, és keményen megküzdött azért, hogy ilyen sikeres életutat tudhasson maga mögött – kezdte köszöntőjét Flaskó Tibor, a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója, aki kezdő orvos volt, amikor 1995-ben Tóth Csaba professzor a klinika élére érkezett. A jelenlegi vezető nemcsak főnökének és mesterének, hanem második édesapjának is tekintette a szaktekintélyt, akire mindig jó szívvel gondol vissza, és örömmel tölti el, hogy a professzor ma is részt vesz a klinikai munkában.

Édes István, a Klinikai Központ főigazgatója köszöntőjében előrebocsátotta, gyerekkora óta, több mint 50 éve ismerik egymást a professzorral, aki iskolát teremtett Debrecenben: számos szakembert nevelt ki, új technikákat és műtéti eljárásokat honosított meg. Édes professzor arról is szólt, hogy minden sebésznek szüksége van egy hobbira, ami a napi rutin mellett kikapcsolja. Tóth Csaba a fényképészetet választotta, és műveli professzionális szinten.

– Öröm látni, hogy a DAB Székház tele van. Ez mutatja azt a tiszteletet és őszinte szeretetet, ami a professzort övezi. A kedvéért még az ország távoli pontjairól is többen ide utaztak – fogalmazott Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. Az egyetemi tanár szerint Tóth Csaba életpályája azt is példázza, hogy az üdvözüléshez nem mindig egy, és egyenes út vezet. A professzor egy olyan szakmában teremtett iskolát, melyben a sok műtét és oktatás mellett a tudomány művelésére nem mindig ideálisak a feltételek. Mátyus László továbbá kiemelte az ünnepelt fotóművészetét, és a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Kari Tanácsának nevében oklevéllel köszönte meg a professzor több évtizedes áldozatos munkáját.

Nyírády Péter, az Urológiai Szakmai Kollégium elnöke és Tenke Péter, a Magyar Urológiai Társaság elnöke barátként, tanítványként méltatta a professzor szakmai munkáját. Elhangzott: szinte nincs olyan, az endoszkópia iránt érdeklődést mutató szakmabeli, aki ne lett volna a professzor tanítványa. Munkásságával példát mutatott a magyar sebészek, urológusok, orvosok számára, hogy itt is lehet európai, sőt világszinten alkotni. Ennek elismeréséül Tóth Csaba professzor átvehette a Magyar Urológiai Társaság ezüst emlékplakettjét is.

A köszöntőket követően a tudományos ülésen egykori és jelenlegi kollégák idézték fel egyebek mellett Tóth Csaba professzor fiatal éveit, munkásságát a debreceni Urológiai Klinikán és a sebészeti technikák, terápiás lehetőségek fejlődését.

A tanácsülés után a professzor fényképeiből „Sokarcú élet” címmel fotókiállítás is nyílt.