A jövő agrárkutatásáért

Egyetem

Hazai és határon túli egyetemek szakkollégistái osztották meg egymással szakmai tapasztalataikat a Debreceni Egyetemen rendezett tanácskozáson.

„Nemzetközi összefogás a jövő agrárkutatásáért” címmel szervezett konferenciát június 11-én az egyetem Tormay Béla Szakkollégiuma, melyen a Nagyváradi Egyetem, a Nyitrai Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Szent István Egyetem hallgatói is részt vettek.

A konferencia megnyitóján Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánhelyettese köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a hagyományteremtő szándékkal megrendezett nemzetközi konferencia nemcsak komoly megmérettetés a kutatásban részt vevő hallgatók számára, hanem kiváló alkalom is a személyes szakmai tapasztalatcserére, az eredmények további közös publikálására.

Terjék László, a Tormay Béla Szakkollégium igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy a hallgatók szervezésében megvalósult konferencia nemzetközi együttgondolkodásra ad lehetőséget, új távlatokat nyitva a jövőben.

A külföldi résztvevők nevében Cornel Domuta, a Nagyváradi Egyetem Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Kutatóközpont igazgatója mondott köszöntőt, akik kiemelte a két intézmény között évtizedek óta meglévő együttműködés eredményességét.

Ezt követően Nagy János professzor, a Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet igazgatója tartott plenáris előadást a mezőgazdaság és földhasználat kérdéseiről, majd Sárvári Mihály professzor emeritus előadása következett a kukoricatermesztés helyzetéről és fejlesztési lehetőségeiről.

A plenáris előadásokat követően a konferencia két növénytermesztési, valamint egy alkalmazott agrártudományi szekcióban folytatódott, ahol az állattenyésztés, az élelmiszertudomány és a környezettudomány témakörökben összesen huszonhat előadást tartottak. Az elhangzott előadásokból egy ISBN számmal ellátott kiadvány készül a „Nemzetközi összefogás a jövő agrárkutatásáért” címmel.

A rendezvény megszervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetség Program –Szakkollégium -14-0006 pályázati forrásából finanszírozta.