Világszínvonalú médialabor

Egyetem

A jelen és a jövő kihívásainak is megfelel az Új Médiakultúra Kreatív Műhely, melyet pénteken adtak át az egyetem Multimédiás Kompetencia Központjában.

A legkorszerűbb szoftvereket tartalmazó csúcsminőségű számítógépekkel felszerelt Új Médiakultúra Kreatív Műhelyt adott át a Debreceni Egyetemmel kötendő együttműködési megállapodás keretében Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke május 29-én az egyetem Multimédiás Kompetencia Központjában.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az ünnepélyes átadáson kiemelte: az egyetem a hatóság jóvoltából egy nagyon modern médiastúdiót tud működtetni, ahol kifejezetten a multimédiás tartalmak előállítására kialakított világszínvonalú infrastruktúra várja a hallgatókat.

– Az intézmény megannyi területen ki tudja használni az új eszközöket. Egyrészt a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéken a jövő szakembereinek képzésében. Másrészt egy modern egyetemnek ki kell tudni lépnie a klasszikus tantermi és szemináriumi előadások keretéből, és a legkorszerűbb eszközöket kell alkalmaznia a tudás széleskörű közvetítéséhez, hogy az minél több ember számára elérhetővé váljon – fejtette ki Szilvássy Zoltán rektor.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke beszédében Allen Ginsberg szavait idézte, miszerint „Aki a médiát, a képeket irányítja, az a kultúrát irányítja”.

– Ahogy régen, úgy a mai fiataloknak is olthatatlan a tudásvágya, az elhivatott tanárok pedig a legjobbat és a legtöbbet hozhatják ki a hallgatókból. A modern eszközök nélkül azonban ma már el sem tudjuk képzelni az életünket, a technikai fejlődés követése különösen fontos a tudományban elöljáró egyetemeken, a kommunikáció és médiatudomány szakon pedig egyenesen létkérdés, hogy a csúcstechnológiát használják a jövő média és hírközlési szakemberei. Reméljük, hogy a médialabornak köszönhetően a technika többé nem szab határt a hallgatók kreativitásának – fogalmazott Karas Monika.

Az elnök hozzátette: a műhely eszközparkja vetekszik a világ vezető szerkesztőségeinek, stúdióinak, reklámcégeinek felszereltségével, az nem csak a jelen, de a jövő kihívásainak is megfelel. A médialabor gyakorlati szemináriumoknak ad majd otthont, valamint a diákoknak egyéni alkotómunkára, filmes, webes és elektronikus tartalmak elkészítéséhez, valamint az utómunkálatokhoz nyújt segítséget.

A Debreceni Egyetem hallgatói szinte valamennyi képzési formában és tudományterületen tanulnak kommunikációs ismereteket több mint 60 tantárgy keretében. A kommunikációs és médiatudomány alap- és mesterszakos hallgatók képzése mellett többek között a Gazdaságtudományi Kar, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Műszaki Kar diákjai is ki tudják majd használni a műhely adta lehetőségeket.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tulajdonában lévő eszközöket a Debreceni Egyetem nyolc évig használhatja térítésmentesen.