Diplomadíj a kamarától

Egyetem

Répásy Tamás, a DE Műszaki Karának végzett mérnökhallgatója vehette át október 7-én a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Diplomadíját.

A Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara 1998-ban alapította a Diplomadíjat azzal a szándékkal, hogy elismerje azon frissen végzett mérnökök szakmai tevékenységét, akik diplomamunkájuk részeként olyan előremutató műszaki tervdokumentációt készítenek el, amely magas szintű mérnöki tudást feltételez. A Diplomadíjat a kamara a Debreceni Egyetem Műszaki Karának és a Kolozsvári Műszaki Egyetem hallgatóinak hirdeti meg évről évre, ami a fiatal díjazott mérnökök számára kilencvenezer forint vagy háromszáz euró pénzjutalmat is jelent a szakmai elismerés mellett.

Liska András, a kamara elnöke rámutatott arra, hogy az élet minden területén szükség van a mérnökök munkájára. A mérnöki tevékenység az alapja minden gazdaságnak, ezért fontos, hogy a kamara minél szélesebb körben népszerűsítse a szakmát, és minél több fiatalt, hallgatót tereljen a műszaki pálya irányába. – A cégekkel, vállalatokkal együtt folytatott duális képzésnek köszönhetően nemcsak az oktatás színvonala emelkedik, hanem a diplomák értéke is növekszik – hangsúlyozta a kamara elnöke. Mindezt Kalmár Ferenc, a Műszaki Kar dékánhelyettese is megerősítette a Diplomadíj átadóján: – A diplomamunkák elkészítésénél a hallgatóknak külső konzulense is van a karral kapcsolatban lévő cégeknél, vagyis már az egyetemi évek alatt létrejön az egyetemisták és az ipar találkozása. Olyan tudást kaphatnak így a hallgatók, amit a cégek értékelni tudnak a munkaerőpiacon.

Debrecenben a mérnökképzés a Műszaki Karon 49 éves múltra tekint vissza, míg a Természettudományi és Technológiai Karon 2006-ban kezdődött el a biomérnök, vegyészmérnök és villamosmérnök szakokon a képzés.

A kamara nem csupán a Diplomadíjjal támogatja az egyetemi műszaki képzést, hanem részt vállal a tantervek, tananyagok összeállításában is. – A piacképes diplomához rendkívüli szükség van az együttműködésre a cégekkel, kamarákkal, ki kell lépni az egyetem falai közül. A kamaráktól származik az információ, hogy a versenyképesség érdekében milyen tartalmat építsünk a képzéseinkbe. A Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamarával folytatott közös munka a Debreceni Egyetemen példaértékű – hangsúlyozta az együttműködés fontosságát Gaál István rektorhelyettes.

A 2014. évi Diplomadíjat a Debreceni Egyetemen Répásy Tamás frissen végzett gépészmérnök vehette át Terepjáró robot járószerkezetének tervezése és kivitelezése című szakdolgozatáért és kutatásáért. Az Informatikai Kar hallgatói készítettek egy rádiójel-vezérelt robotból autonóm robotot, amely a célállomás felé saját magát tudja vezérelni, amihez a fiatal mérnök olyan járószerkezetet alkotott, melynek akadály-legyőző képessége kimagasló, nehéz terepen is tud közlekedni. Répásy Tamás a robot alkatrészeit is maga készítette a Műszaki Kar laboratóriumaiban. – A jövőben a terepjáró képességét szeretném növelni változtatható geometriájú kerekekkel, amikkel könnyedén tud majd alkalmazkodni változatos terepviszonyokhoz is.

unideb.hu