Matthew McConaughey

“Felelős fegyvertartásra van szükségünk” – Matthew McConaughey a Fehér Házban szólalt fel a texas-i tragédia kapcsán

Világ

Matthew McConaughey az első Hollywood-i híresség, aki felszólalt az amerikai fegyvertartási törvények szigorítása mellett a texas-i iskolai mészárlás kapcsán. A Texas-ból származó színész, június 7-én a washingtoni Fehér Ház-ban, több, mint negyed órás beszédben, többször elérzékenyülve érvelt amellett, hogy miért szükséges a szigorú törvénymódosítás.

“A feleségemmel Texas-ban töltöttük az elmúlt két hetet, azokkal a családokkal, akik elvesztették a gyermekeiket az iskolai mészárlásban. Együtt idéztünk fel történeteket, együtt sírtunk velük… A nagy kérdés az, hogy hogyan tudunk valahogyan értelmet adni az értelmetlen veszteségeknek, az elvesztegetett életeknek, hogy valahogyan számítsanak.” – kezdte a beszédét el-elcsukló hangon a színész.

McConaughey-t és feleségét két család is beengedte, hogy osztozzanak a gyászukban. A színész a könnyeivel küszködve mutatta fel elsőként a tíz éves Alithia Ramirez fényképét. Alithia tehetségesen rajzolt és az volt az álma, hogy egyszer majd Párizsban tudja megmutatni a művészetét. A színész ekkor felmutatta a kislány egyik önarcképét, amelyen egy barátja a mennyből, egy felhőről figyeli őt. Az édesanyja elmondása szerint, sosem beszéltek vele a Menyországról, de valahogy a kis Alithia tudta, hogy létezik. Alithia 10 éves volt. “Most talán Alithia mosolyog az égben, hogy megosztom a világgal a művészetét.” – tette hozzá. McConaughey, majd egy másik, kilenc éves kislány történetét is elmesélte, aki tengerbiológusnak készült. Az ő motivációs levelét is felolvasta a színész, ezután  pedig egyesével megemlékezett a támadásban elhunyt további áldozatokról is – az életüket veszített három tanárról is.

“Azt szeretnék ezek a szülők, akik elvesztették gyermekeiket ebben a borzaszó tragédiában, hogy az emlékük tovább éljen. Azt szeretnék, hogy a gyermekeik értelmetlen halála számítson valamit.” A színész ezután tért át arra, hogy mennyire sürgető és elengedhetetlen feladattá vált a fegyvertartás szabályainak megváltoztatása az Egyesült Államokban. “Felelős fegyvertartásra van szükségünk” – jelentette ki nyomatékosan, majd részletezte, hogy milyen változtatásokra elengedhetetlenek. “Muszáj alaposan megvizsgálni, hogy ki kaphat fegyvert, komoly alkalmassági ellenőrzéssel, feltárt előélettel. Ne kaphassanak fegyvert 21 évüket be nem töltött személyek, legyen kötelező a hosszú várakozási idő. Szükségünk van kiemelt, vörös zászlóval megjelölt törvényekre és következményekre azoknak, akik visszaélnek a törvényekkel.” Majd hozzátette – “A felelős fegyvertartóknak elegük van abból, hogy a második módosító indítvánnyal néhány megtébolyodott személy visszaél és tévútra viszi. (…) Megosztott az országunk, de ez egy olyan kérdés, amelyben többé-kevésbé mindannyian egyetértünk. Ez nem lehet pártállás kérdése. Az elkövetők tette nem demokrata vagy republikánus cselekedet. Kérem, tegyék fel maguknak a kérdést: Bármelyik oldal felemelkedhet ettől…? Egy életmentő problémával állunk szemben. Most nem a pártállásunkat kell védeni, hanem itt a lehetőség, hogy olyan döntést hozzunk, amely megvédi az országunkat a következő generáció számára. Józanul és szerényen kell a tükörbe néznünk és átértékelni magunkat, hogy melyek a valódi értékeik.”

Matthew McConaughey Texasban nőtt fel és ezért különösen lesújtotta a szülővárosában történt borzalmas tragédia. A színész a gyerekek és a tanárok nevének felsorolásával zárta a beszédét és azt mondta, meg kell ígérni, hogy ezeknek a gyerekeknek az álma soha nem lesz elfelejtve és a haláluk számítani fog.

– Vida Virág –

Fotó: Facebook/ Matthew McConaughey.