A Szberbank létrehozta Oroszország legerősebb komputerét

Világ

A Szberbank Cristofari néven létrehozta Oroszország legerősebb, 6,7 petaflops teljesítményű komputerét – jelentette be David Rafalkovszkij, a pénzintézet technológiai részlegének vezetője pénteken Moszkvában, az AI Journey címmel megrendezett konferencián.

Rafalkovszkij szerint a Szberbank leányvállalatának, a SberCloudnak az amerikai Nvidia céggel közösen kifejlesztett szuperszámítógépe kapacitását tekintve a világon a 29., Európában pedig a 7. helyen áll.

A szuperkomputer felhőben tárolt, a mesterségesintelligencia-technológiák felhasználását lehetővé tevő kapacitásai december 12-től külső felhasználók számára is elérhetővé válnak, 5750 rubeles percenkénti tarifáért. Ezt a bejelentésre időzített kiárusítás alkalmából átmenetileg 100 percenkénti 100 rubelre csökkentették. (A rubel jelenleg mintegy 4,74 forintot ér.)

German Gref, a Szberbank vezérigazgatója közölte, hogy felhasználók által nem lekötött időben a kapacitásokat az orosz felsőoktatási és a tudományos intézetek térítésmenetesen vehetik igénybe. A komputer tesztelésében részt vett az orosz S7 diszkont légitársaság, amely azt állította, hogy a Cristofari nagyban elősegítette a repülőjegyek iránti kereslet prognosztizálását.

A szuperkomputert az első orosz takarékbetét-tulajdonos, Nyikolaj Krisztofari (1802-1881) után nevezték el. A legerősebb orosz komputer eddig a Moszkva Állami Egyetem által használt, 1,85 petaflops teljesítményű Lomonoszov-2 volt