A magyar vízilabda-válogatott 11-8-ra verte az amerikai csapatot

Sport

A magyar válogatott 11-8-ra legyőzte szombaton az amerikai csapatot a tokiói olimpia férfi vízilabdatornájának harmadik fordulójában, ezzel biztosan negyeddöntős.

A magyar válogatott az első fordulóban 10-9-re alulmaradt Görögország legjobbjaival szemben, majd 16-11-re győzött a házigazda japán együttes ellen, aztán a dél-afrikaiakat verte nagyon magabiztosan, 23-1-re.

Manhercz Krisztián (b), a magyar és Max Irving, az amerikai válogatott játékosa a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornájának negyedik fordulójában játszott mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 31-én. MTI/Kovács Tamás

Magyar góllal indult a mérkőzés, az első akció végén Mezei volt eredményes. A rivális válasza majdnem három perc elteltével érkezett, majd egymás után több lehetőség is kimaradt mindkét kapu előtt. A negyed ennek ellenére magyar találattal zárult, Pásztor volt eredményes másfél perccel a dudaszó előtt.

A második felvonás kezdetén azonnal egyenlítettek az amerikaiak, akik aztán jó blokkokkal hatástalanították a magyar ellentámadást. Märcz Tamás tanítványai nehezen tudták feltörni az ellenfél védelmét, ezért átlövésekkel próbálkoztak, az amerikaiaknak azonban hol a kapufa segített, hol kapusuk védett szépen, hol pedig a blokkok voltak a helyükön.

Támadásban sem tétlenkedett a rivális, egy bejátszás után egygólos előnybe került, de két perccel a nagyszünet előtt Varga Dénes bombagóljával újra egyenlő volt az állás. Az Egyesült Államok újabb góljára már kettővel válaszolt a Märcz-csapat, előbb Vámos, majd Hárai kiváló egyéni megmozdulása nyomán egygólos magyar vezetéssel zárult az első félidő.

ärcz Tamás szövetségi kapitány magyaráz a játékosoknak a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornájának negyedik fordulójában játszott Magyarország – Egyesült Államok mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 31-én. A magyar válogatott 11-8-ra győzött. MTI/Kovács Tamás

A harmadik negyed elején az amerikai kapitány időt kért, ami után Nagy Viktornak kellett védenie egy kapura lövést, az ellentámadásból viszont Manhercz volt eredményes, így a magyar csapat már kettővel vezetett. Az addigi hat gólt hat különböző játékos szerezte.

A rivális eredménytelen emberelőnyös helyzete után a labdaszerzésnél Märcz Tamás azonnal időt kért, majd Vámos lett az első duplázó a magyarok közül, az előny pedig ezzel háromgólosra duzzadt. Manhercz egy nagyszerű ejtéssel növelte tovább a különbséget, Nagy Viktor pedig remekül védett, így a harmadik negyedet kapott gól nélkül és hármat lőve hozta le a magyar együttes.

A záró játékrészben Varga Dénes ötméteresből talált be, közben viszont az amerikaiak is szereztek két gólt, a különbség viszont még így is három találat volt a két együttes között. A hajrá kezdetén a rivális újfent eredményes volt, Manhercz viszont két akcióval később válaszolt, ezzel bebiztosítva a magyar győzelmet. Újabb amerikai találat után Hosnyánszky a dudaszó pillanatában állította be a végeredményt.

Hosnyánszky Norbert (b) és az amerikai Alex Bowen a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornájának negyedik fordulójában játszott Magyarország – Egyesült Államok mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 31-én.

“Szépen emelkedik a játék minősége, szeretném, hogy ez egy lineáris vonal legyen, eddig jó az irány. Az amerikai jó csapat, de azért vannak nála jobbak is, például az olasz, amellyel biztosan parázs meccset vívunk majd a csoportelsőségért” – mondta az MTI-nek Märcz Tamás szövetségi kapitány, aki kiemelte, egyelőre továbbra is az a cél, hogy a negyeddöntőig épüljön a válogatott játéka.

A kapus Nagy Viktornak a negyedik negyed feléig tetszett a mérkőzés, az utolsó három bekapott gól viszont bosszantja. Ennek ellenére úgy vélte, a gárda előrelépett a korábbi találkozókhoz képest, amelyek után hiányérzetük volt a játékosoknak.

“Ez volt a legjobb mérkőzésünk eddig, talán 80-85 százalékon lehetünk, de az olaszok ellen még több kell, a 100 százalékot pedig a negyeddöntőre kell elérni” – értékelt Manhercz Krisztián, aki szerint a harmadik negyedben törték meg az amúgy jó erőkből álló amerikaiakat azzal, hogy feljavult a védekezésük.

A magyar válogatott hétfőn közép-európai idő szerint 3 órakor az olaszokkal találkozik.

Később:
Olaszország-Japán 18.20
Dél-afrikai Köztársaság-Görögország 19.50

 

Férfi vízilabda, A csoport, 4. forduló:
Magyarország – Egyesült Államok 11-8 (2-1, 3-3, 3-0, 3-4)
———————————————————
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gólszerzők: Manhercz 3, Vámos 2, Varga 2, Mezei 1, Pásztor 1, Hárai 1, Hosnyánszky 1, illetve Hallock 2, Bowen 2, Hooper 1, Daube 1, Cupido 1, Obert 1
gól/ötméteres: 1/1, illetve 0/0
gól/emberelőny: 4/13, illetve 5/16

Magyarország:
————
Nagy – Manhercz, Vámos, Jansik, Erdélyi, Varga, Mezei – cserék: Angyal, Zalánki, Hosnyánszky, Pásztor, Hárai

Egyesült Államok:
—————–
Wolf – Hooper, Obert, Daube, Cupido, Bowen, Irving – cserék: Vavic, Hallock, Woodhead, Stevenson, Smith

(MTI)