Davis Kupa – Kérdéses Fucsovics Márton játéka a csehek ellen

Sport

Kérdésessé vált Fucsovics Márton játéka a csehek elleni, világcsoportban maradásról döntő tenisz Davis Kupa-párharcon.

A világranglistán jelenleg karriercsúccsal 40. játékos közösségi oldalán osztotta meg követőivel: jelenleg nem tud olyan lelkesedéssel és elszántsággal készülni a szeptember 14. és 16. között esedékes mérkőzésekre, ami korábban jellemezte.

“Nem kell bizonygatnom, mit jelent nekem a Davis Kupa, a csapat, a címeres mez. Soha nem volt kérdés, vállalom-e a játékot, mindig megtiszteltetést, büszkeséget éreztem, hogy játszhattam, segíthettem, harcolhattam” – kezdte nyílt levelében Fucsovics. A teniszező emlékeztetett rá: az elmúlt kilenc évben 39 mérkőzéséből 25-öt megnyert a sorozatban. Kiemelte: hatalmas boldogság volt, amikor 2012-ben legyőzte lett Ernests Gulbist a szülővárosában, Nyíregyházán, míg a tavalyi, szlovákok és oroszok elleni sikert pályafutása csúcspontjai közé sorolja.

“Most mégis úgy érzem, valami megtört. Kiálltam a társaimért, a csapatért, mert úgy tapasztaltam, a szövetség nem adja meg azt az elismerést, amit az elért eredmények alapján megérdemelnek a fiúk és az őket felkészítő edzők. Jeleztem, nem biztosítottak a feltételek, nem megfelelő a légkör a további sikeres szerepléshez” – kezdte a gondok sorolását a 26 éves teniszező.

Üzenetében úgy fogalmaz, közös érdek, hogy a magyar válogatott megőrizze helyét a világcsoportban, mert szerinte ez “hatalmas lehetőség mindenkinek, nagyon komoly bevételeket biztosít a magyar tenisznek”.

“A menedzserem is kezdeményezte a szövetségnél, hogy üljünk le és őszintén beszéljünk a gondokról. A párbeszéd, a problémák tisztázása helyett annyi jutott vissza hozzám, hogy ha Fucsovicsnak nem tetszik a jelenlegi helyzet, akkor nem kell játszania” – írta.
Elmondása szerint korábban mindig az aktuális Davis Kupa-kapitány képviselte a játékosokat a szövetségi kérdésekben, ám “sajnos a mostani kapitányra ebben nem számíthattak”, ráadásul az is kiderült, hogy a pályán nincs megfelelő összhang közöttük. Fucsovics ezt hónapokkal ezelőtt jelezte is a szövetség vezetőinek, de semmi nem történt, hogy megoldást találjanak.

“A tenisz egyéni sportág, de mindig úgy léptem pályára a Grand Slameken, az ATP-tornákon, hogy Magyarországot is képviselem. Ezért is éreztem úgy: méltatlan, már-már megalázó, hogy még választ sem kapok a felvetett problémákra, nem vesznek komolyan” – jelentette ki a játékos.

Hozzátette: kudarcként élte meg ezt a küzdelmet a szövetséggel, ami ráadásul elvonta a figyelmét és nem segítette az elmúlt két hónapban az eredményes szereplését. Kiemelte, az elmúlt két évért köszönettel tartozik a szövetségnek, de meglátása szerint “szerénytelenség nélkül kijelenthető”, hogy meghálálta a bizalmat, nem maradt adósa senkinek.”

Jellemző a mostani hozzáállásra, hogy három héttel a csehek elleni sorsdöntő mérkőzés előtt még senki nem keresett meg a közelgő Davis Kupával kapcsolatban. Csak abból gondolom, hogy a szövetség számít a játékomra, mert hetek óta velem népszerűsítik az eseményt. Nem szeretnék csalódást okozni senkinek, de nehezen tudom elképzelni, hogy pályára lépek a csehek ellen”- zárta sorait Fucsovics Márton.

A jelenleg legelőkelőbben rangsorolt magyar teniszező az Egyesült Államokban tartózkodik, az amerikai nyílt bajnokság főtáblájának első fordulójában Novak Djokoviccsal találkozik.
A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) – az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint – csak Fucsovics közösségi oldaláról értesült arról, hogy a játékos kérdésessé tette Davis Kupa-szereplését a csehek ellen.

“A szövetség több mint egy hónapja felvette a kapcsolatot Fucsovics Márton új menedzsmentjével, így pontosan tudta, hogy számítunk rá” – írták.
Az MTSZ álláspontja szerint megállapodásuk van a játékossal, és a Facebookon leírt “egyéb tények sem fedik a valóságot, de nem gondoljuk, hogy a nyilvánosság előtt kellene kitárgyalnunk ezt a témát”.