Egymás ellen játszik a Debreceni Egyetem két csapata a megye I-ben

Sport

Az 1970-es évek elején többször is összecsapott egymással a DEAC és a DASE együttese, akkor még többnyire az NB III-as pontvadászatban. Most pénteken, szeptember 16-án a megyei első osztály hatodik fordulójának slágermeccsét játsszák az Egyetemi Sporttelepen. A DEAC a tabella második helyéről várja a 19 órakor kezdődő összecsapást négy győzelemmel, egy vereséggel. Ezzel szemben Pöszmet Tibor együttese a tizenötödik jelenleg a táblázaton, négy találkozó alatt szerzett egy pontjával. Eltiltás miatt mindkét oldalon lesz hiányzó, Katona Tamás és Kovács Miklós sem játszhat pénteken.

– Mindkét csapatban úgy lépnek majd pályára a játékosok, hogy nyerni akarnak, mert ez most igazán fontos. Egy kőkemény presztízscsata lesz. A férfias belépők sem fognak elmaradni, de ez normális egy házi rangadón. Én is így fogom kiküldeni a csapatomat. Hogy mi lesz a végeredmény? Teljesen nyílt küzdelmet várok, mi győzelemre fogunk játszani. Hogy egy játékosomat idézzem: „Két fontos meccs van a szezonban: a DEAC – DASE és a DASE – DEAC” – mondta előzetesen a DEAC edzője, Sáfár László.

– A DEAC-nak rutinosabb a játékosállománya, ráadásul kiváló edzővel dolgoznak hétről hétre, így minden bizonnyal nem lesz könnyű dolgunk. Talán még nem is tartunk azon a szinten, hogy közvetlen riválisai legyünk a másik egyetemi gárdának, de szeretnénk meglepetést okozni, pontot szerezni. Erre talán nagyobb esélyünk lesz majd tavasszal, amikor mi leszünk a házigazdák. Mondhatnám viccesen, idegenben jó lesz most az iksz is – vetíti előre a DASE szakvezetője, Pöszmet Tibor.

A labdarúgó megye II-ben érdekelt DEAC II is itthon játszik a hétvégén: a Hajdúszovát együttesét fogadja szeptember 17-én, szombaton 15:30-tól a DEAC füves pályáján.

Elindul az NB1-es női futsal bajnokság is a hétvégén. A nyáron gyökeresen átalakult DEAC hazai pályán kezd, az AIRNERGY FC alakulata ellen játszik szeptember 17-én, szombaton 14 órától a Sporttudományi Oktatóközpontban.

– Fiatal, többségében rutintalan játékosok alkotják most a keretet. Előfordulhat, hogy a kezdő sorunk átlagéletkora 20 év alatt lesz, sőt, ha a két rutinos emberünk pihen, akkor gyakorlatilag tini korú futsalosok veszik majd fel a küzdelmet az ellenfelek biztosan tapasztaltabb játékosaival. A helytállás az elsődleges célunk az élvonalban. Ugyanakkor nagyon kíváncsi vagyok a csapatomra, hogy miként alkalmazkodik majd az NB1 légköréhez, mennyire érnek be a lányok és veszik fel ezt a nagyon kemény ritmust. A jövő együttese lehet a miénk, de ahhoz rengeteg munka kell még, hogy komolyabb eredményeket érjünk el ebben az erős mezőnyben – összegzett Sólyom Attila vezetőedző.

A DEAC férfi futsalosai idegenben kezdik meg az NB2-es bajnokságot: szeptember 19-én, hétfőn 19.30-tól a Kincsem Lovaspark SE ellen küzdenek a tápiószentmártoni sportcsarnokban.

– Jól sikerült a felkészülés. A sérülések okoznak egyelőre nehézséget, két első soros játékosra, illetve még másokra sem számíthatok egy darabig. Bagi keze gipszben, de Pallai és Kapusi is maródi, sőt Buka sem teljesen egészséges. Szerintem az egyik legfőbb erősségünk az lehet, hogy többfajta stílusban tudunk játszani. Az offenzív és a deffenzív játékra is készülünk – nyilatkozta Elek Gergő tréner.

Héthetes felkészülése után szeptember 17-én vívja első bajnokiját a DEAC Kamilla Gyógyfürdő NB1/B-s kosárlabdacsapata. A harmadosztályból újonnan feljutott Nagykőrös otthonában játszanak szombaton 18 órától. A találkozó érdekessége egy testvérharc lesz, hiszen a DEAC új igazolása, Molnár András rögtön az első B-csoportos mérkőzésén szembekerül öccsével, a Debrecenben korábban szintén megfordult Miklóssal.

– Túl sok információnk nincs róluk, hiszen egy feljutó csapatról van szó, de az első meccsükön biztos, hogy fel fogják szívni magukat saját közönségük előtt. Nagyon fontos, hogy kellő alázattal játsszunk és azokat a dolgokat, amiket a felkészülés során gyakoroltunk, a leghatékonyabban tudjuk megvalósítani. Bízom benne, hogy megbirkózunk a feladattal és győztesen hagyjuk majd el a pályát – foglalta össze Ferenczi Tamás vezetőedző.

unideb.hu