A Real Madrid szakemberei oktatnak a debreceni futballegyetem tavaszi kurzusán

Sport

A legeredményesebb spanyol klub, a Real Madrid módszertani igazgatója és két utánpótlásedzője érkezik a Debreceni Futballegyetem meghívására a Nagyerdei Stadionba, ahol május 19-én hazai és külföldi labdarúgóedzőknek, testnevelő tanároknak, sporttudományos képzésben részt vevő egyetemi hallgatóknak adják át az utánpótlásképzésben szerzett tapasztalataikat – közölte az egyetem sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) kancellárja emlékeztetett: az Ajaxtól a svájci válogatotton keresztül az AC Milanig Európa legjobb utánpótlásképzési szakemberei tíz héten keresztül tartottak előadásokat tavaly ősszel mintegy kétezer hazai edzőnek a DE egyedülálló programjában, a Debreceni Futballegyetemen.

Az intézmény a 3. misszió – Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon című pályázat keretében tavaly szeptembertől novemberig szervezett kurzusokat, hogy az egyetemi hallgatók és az utánpótlásképzésben dolgozó edzők számára elérhetővé tegye a legkorszerűbb, európai szintű tudást és ismeretanyagot – fűzte hozzá.

“A programsorozatot azzal a céllal indítottuk, hogy tudományos és szervező munkánkkal aktívan közreműködjünk a nemzetközi, bevált gyakorlatok hazai meghonosításában, a hazai utánpótlás-labdarúgás nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolásában” – mondta a kancellár, megjegyezve, hogy az egyetem együttműködik a külföldi felsőoktatási intézmények sportirányú projektjeivel: már évek óta rendszeres a kapcsolatuk a Barcelona utánpótlás-nevelését irányító szakembergárdával és a római Tor Vergata Egyetemmel.

A május 19-i futballegyetemre már több mint 1600-an regisztráltak, a magas létszám miatt nemcsak a gyakorlati bemutatót, hanem az elméleti képzést is a stadionban, annak lelátóin tartják meg az előadók. Előadást tart a konferencián az egyszerűen csak madridizmusként emlegetett életérzésről, illetve annak magyar vonatkozásairól Szöllősi György, Puskás Ferenc életrajzírója.

Az utánpótlás-nevelés fontosságát, illetve irányvonalát Spanyolországban az 1902-ben alapított klub korábbi U19-es edzője, Jose Toth Zele ismerteti, a Real Madrid filozófiáját és képzési módszereit pedig Juan Luis Martinez módszertani igazgató mutatja be.

Az elméleti oktatást gyakorlat teszi teljessé a debreceni Nagyerdei Stadionban, az edzést Celador Rodriguez Tristán, az U17-es korosztály edzője vezényli, aki 2001 óta szakvezető a királyi gárdánál. Az évek alatt foglalkozott több korosztállyal: az U15-től az U19-ig.