A Semmelweis új kutatása szerint egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék, derül ki a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.

Mesterséges intelligencia

Tanfolyam indul az AI használatáról az Óbudai Egyetemen

Az AI területén olyan gyorsan változik a technológia, hogy nehéz naprakésznek maradni, így az egyetemek és a képzések szerepe ebben az esetben elsősorban az alapok átadása, a technológia megértésének elősegítése és a felhasználási lehetőségek bemutatása. A cél érdekében az Óbudai Egyetem és a Neuron Solutions Generative AI Bootcamp címmel 36 órás képzést indít május 29-én. 

Kutatás, kutató, labor

Új magyar módszer segítheti a fehérjekutatást

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányában a HUN-REN–ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport olyan matematikai módszer alapjait fektette le, amely fehérjék háromdimenziós szerkezetének számítógépes összehasonlítását teszi lehetővé. Az LoCoHD (Local Composition Hellinger Distance) technika az atomok helyzete mellett már az atomok kémiai információját is figyelembe veszi. 

Az Év gyógyszere

Migréneseknek hoz enyhülést az “Év gyógyszere”

Akut fejfájás enyhítése mellett újabb migrénrohamok megelőzésére is alkalmas az a rimegepánt hatóanyagú szer, mely újszerű hatásmechanizmusa miatt elnyerte a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság „Az Év Gyógyszere” díját 2023-ban. A díjat dr. Ferdinandy Pétertől, a társaság elnökétől Zsigmond Krisztina, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezetője vette át a Semmelweis Egyetem Semmelweis Szalonjában megrendezett ünnepélyes […]

Semmelweis tanulmány: a diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukor-anyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.

Európai projekt indul a problémás internethasználat ellen 14 ország 22 egyetemének összefogásával

Úttörő európai projekt indult 14 ország 22 egyetemének összefogásával, amelynek célja, hogy okosalkalmazások segítségével csökkentse a digitalizáció káros hatását a fiatalok mentális egészségére. A BootStRaP (Boosting Societal Adaptation and Mental Health in a Rapidly Digitalizing Post-Pandemic Europe) projektben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatói is részt vesznek.

Gyermekorvos

Semmelweis Egyetem: megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása […]

A Semmelweis Egyetem tanácsai az egészséges alváshoz

Melyek azok a legfontosabb dolgok, amelyeket mi magunk, a mindennapokba illesztve viszonylag egyszerűen megtehetünk az egészségünkért? Cikksorozatunk legújabb részében dr. Purebl György egyetemi tanár, a Magatartástudományi Intézet igazgatója ad tanácsokat a pihentető alváshoz – ez ugyanis egészségünk egyik alapja, míg a rossz alvás akár betegség jele is lehet és különböző kórképek kialakulásához vezethet.