Elfogtak egy milliárdos adócsalásban közreműködő férfit

Rendőrség

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség letartóztatását indítványozta annak a férfinak, aki közel milliárdos költségvetési csalást követett el egy bűnszervezet tagjaként, majd a nyomozás során Afrikába szökött.

A megalapozott gyanú szerint a férfi tagja volt egy bűnszervezetnek, amely 2017-től kezdődően bűncselekmények elkövetése végett cégeket vásárolt vagy alapított tipikusan szerb vagy más alacsony egzisztenciájú strómanok vezetésével. A tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek bankszámlái felett rendelkezéssel a bűnszervezet tagjai bírtak, melyeken keresztül 2-5% közötti jutalékért cserébe fiktív számlázásból származó pénzeket futtattak át. A fiktív számlákkal a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő cégek mentesültek a jellemzően uniós beszerzések belföldi forgalomba hozatala után fizetendő ÁFA megfizetése alól, amelyet így senki nem fizetett meg az állami költségvetés felé.

A most elfogott gyanúsított közvetített a fiktív számlákat biztosító bűnszervezet és a valótlan számlákat befogadó zöldséggel, gyümölccsel nagybani piacokon kereskedő cégek között, amelyek a 2018. decemberétől 2019. májusáig terjedő időszakban az állami költségvetésnek 982 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. Az elkövető a nyomozás során megszökött, és 2019. októberében Ugandába távozott. A nemzetközi és európai elfogatóparancsok alapján a férfit a holland igazságügyi hatóságok fogták el, és adták át nemzetközi együttműködés keretében a magyar hatóságoknak.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés tényére, valamint a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsított letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon tartandó ülésén dönt.